A Kreml reakciója Donald Trump elleni merényletre

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns élete veszélyben van, és Oroszország elítéli az erőszak minden formáját a politikai küzdelemben.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy az elnökválasztási küzdelem során világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog, és Oroszország határozottan elítéli az erőszakos politikai megnyilvánulásokat. Peszkov szerint a Trump elleni támadások, beleértve a jogi eszközökkel és a politikai lejáratással történő kísérleteket, arra utalnak, hogy az élete veszélyben van. A szóvivő azt is hozzátette, hogy Moszkva nem gondolja, hogy az amerikai hatóságok állnak a merényletkísérlet mögött, de a jelenlegi kormányzat által teremtett légkör elősegítette az ilyen típusú eseményeket.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Rosszija 24 televízióban elmondta, hogy az amerikai elnökök elleni merényletkísérletek sajnálatos módon egyre inkább megszokottá válnak az Egyesült Államokban. Emlékeztetett arra, hogy több tucat hasonló eset történt már az amerikai történelemben.

Zaharova a Telegram-csatornáján reagált az ukrán katonai hírszerzés parancsnokának, Kirilo Budanovnak a nyilatkozatára, amely szerint szolgálatuk kísérletet tett Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására. A szóvivő felvetette, hogy az Egyesült Államoknak talán jobb lenne a pénzt az amerikai rendőrség és más rendvédelmi szolgálatok finanszírozására fordítani, mint Ukrajna fegyverzésére.

Donald Trumpot egy pennsylvaniai kampánygyűlésen egy 20 éves férfi támadta meg, több lövést is leadva rá. A volt elnök könnyebben sebesült meg, de a támadás következtében egy ember meghalt és ketten életveszélyesen megsebesültek. Az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az esetet, és a támadót a helyszínen likvidálták a hatóságok. Peszkov Oroszország nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kívánt azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben.

A nemzetközi közösség is reagált a történtekre. Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki Trumpnak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megdöbbenésének adott hangot a merénylet kapcsán. Alekszandr Vucic szerb elnök szerint a támadást a gyűlölet motiválta, és szerinte épp azok a legerőszakosabbak, akik az erőszak ellen szólalnak fel, mint „a woke és a liberális mozgalmak”. Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és elítélte az erőszakos cselekményeket, amelyek fenyegetik a demokráciát, hozzátéve, hogy a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”. Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és az X tulajdonosa saját platformján teljes támogatásáról biztosította Trumpot, és gyors gyógyulást kívánt neki. Egy későbbi posztjában a Secret Service, illetve a Trump védelméért felelős részleg lemondását követelte, miután kiderült, hogy a titkosszolgálat is hibázott a merénylet kapcsán.

The head of the Secret Service and the leader of this security detail should resign https://t.co/ihlEC5NP1w — Elon (Musk) July 14, 2024