Kína és Oroszország közös járőrözése a Csendes-óceánon

A kínai és az orosz haditengerészet negyedszerre hajt végre közös járőrözést a Csendes-óceán nyugati és északi részén, amelyet a kínai állami média is megerősített.

A CCTV jelentése szerint a két ország haditengerészeti egységei nemrégiben kezdték meg a negyedik közös tengeri járőrözést a térségben. A kínai védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy ezek a műveletek nem irányulnak más államok ellen, és nem kapcsolódnak a jelenlegi nemzetközi vagy regionális helyzethez. Nem ez az első alkalom, hogy ilyen gyakorlatokat hajtanak végre, 2023-ban például riadalmat keltettek, amikor Alaszka partjaihoz közel bukkantak fel a hadihajók.

Az orosz csendes-óceáni flotta sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a Gromkij és a Rezkij korvettekből álló hajóraj megérkezett Kantonba, a Csancsiang kikötőbe, hogy részt vegyen a "Tengeri kölcsönhatás – 2024" elnevezésű közös haditengerészeti gyakorlaton.

A gyakorlat során, amely július 15. és 17. között zajlik, a kínai és orosz haditengerészeti egységek légvédelmi és tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatokat, valamint tengeri mentési feladatokat is végeznek. Moszkva és Peking egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással az ukrajnai orosz invázió kezdete óta. A nyugati szankciók hatására a Kreml nehézségekbe ütközött a gazdasági lehetőségeket illetően, ezért igyekszenek új partnereket keresni. A legfontosabb ország ebben Kína lett, a két hatalom között pedig a politikai és a védelmi-biztonsági kapcsolatok is megerősödtek, ami több közös hadgyakorlat megrendezésében is megmutatkozik.