Kína és Oroszország közös hadgyakorlatot tart

Kína és Oroszország haditengerészeti gyakorlatokat kezdett a dél-kínai tengeren Zhanjiangban, amelyek célja a két haditengerészet együttműködésének erősítése, a szakmai tanulás és a regionális biztonság fenntartása.

A kínai védelmi minisztérium vasárnapi bejelentése szerint a gyakorlatok a NATO-tagállamok azon nyilatkozata után kezdődtek, amely szerint Peking azzal vált az Ukrajna elleni orosz háború döntő segítőjévé, hogy fegyveralkatrészeket és más technológiákat szállítanak az oroszoknak. A NATO nyilatkozata burkolt fenyegetést is tartalmazott, és egyes vélemények szerint gazdasági szankciók lehetőségét vetette fel, amit a magyar külügy rossz ötletnek tart.

A közelmúltban Kína belarusz csapatokkal is hadgyakorlatot tartott, mindössze öt kilométerre a lengyel határtól. Az 11 napos, terrorellenesnek nevezett gyakorlatot a „Nyugat agresszív külpolitikájára” és az „ukrán provokációra” adott válaszként hajtották végre.

Kína, amely kezdetben semleges félként pozícionálta magát az orosz-ukrán konfliktusban, mélyítette gazdasági kapcsolatait Moszkvával, és fontos beszállítója lett az orosz hadiipar számára szükséges kettős felhasználású termékeknek. Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban látogatást is tett a kínai vezetőnél. A NATO-tagállamok vádjait Kína visszautasította és provokatívnak minősítette.