Kálid Artúr kapta a 2024-es Hollósi Frigyes-díjat

A Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján a nézők szavazatai alapján Kálid Artúr nyerte el a 2024-es Hollósi Frigyes-díjat.

A Kőszegi Várszínház által alapított Hollósi Frigyes-díjat a közönség szavazatai alapján ítélik oda annak a színművésznek, aki a színház saját nagyszínpadi produkciójában kiemelkedő alakítást nyújt. A díjat 2022-ben hozták létre, Hollósi Frigyes emlékének tiszteletére, aki több nyáron át játszott a Kőszegen.

Kálid Artúr a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott alakításáért kapta meg az elismerést. A díjat, amelyet Trifusz Péter képzőművész tervezett, július 13-án, a Hyppolit, a lakáj utolsó kőszegi előadása után adták át. Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át a díjat a színpadon, ahol a közönség vastapsa kísérte az eseményt.

Kálid Artúr a díj átvételekor elmondta, hogy számára nagy megtiszteltetés ez az elismerés, és hogy a Kőszegi Várszínházat "anyaszínházának" tartja, annak ellenére, hogy szabadúszó színészként nincs "saját" színháza. Hollósi Frigyes lánya, Hollósi Kata is megszólalt a díj alapításakor, hangsúlyozva, hogy ez a díj apja számára is fontos lenne.

A Hyppolit, a lakáj előadás a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók színház közös produkciója volt, Őze Áron rendezésében. Az első Hollósi Frigyes-díjat 2022-ben Takács Katalin kapta a Szentivánéji álom című előadásért, míg 2023-ban Schneider Zoltán vehette át a Miért pont kivi? című darabért.