Konfliktusokkal tarkított világ, amely tönkretette egy rocksztár életét

Különleges, izgalmas és változatos alkotás került a hazai könyvesboltokba. Jurij Andruhovics legújabb regénye, az Éj Rádió különféle műfajokat kever, miközben az ukrán író egyedi stílusa uralja a fejezeteket.

Joszip Rotszkij egykor a billentyűs hangszerek virtuóza volt, közkedvelt rockzenész, aki úgy tűnik, egyike népe utolsó forradalmár hőseinek. Egyfajta félönkéntes száműzetésben él, éjjelente csak rádióműsorában adja le kedvenc dalait, összekötve így számos embert a világ minden táján. Nehéz úgy mesélni Jurij Andruhovics legújabb kötetéről, hogy semmit se lőjünk le az olvasóknak, hiszen a történet fordulatokban bővelkedik, és egy izgalmas kettősséggel húz be, ahol a mesélő és a mesélt történet, a narráció és a valóság összefolyik.

Az író a rockzene adta összes lehetőséget felhasználja, a romos kis klubok lázadó életétől az igazi ikonok által kiváltott pszichózisig, beleértve a szex és a rock and roll elengedhetetlen párosítását is. Andruhovics úgy lépdel a műfajok között, mintha azok határait csupán a homokban húzta volna meg valaki egy bottal.

Formákat megbontva

A cselekmény egyáltalán nem lassú, hamar képes behozni új karaktereket, és könnyedén mélyíti el őket, jellegzetessé és emlékezetessé téve az olvasó számára. Morfondírozásoknak is teret ad, a pszichológiai dráma műfajait idézve, de itt sem hagyja elharapódzni a dolgokat. A könyvben található sci-fi és fantasy elemek is, mint például a kioperált agyú, gazdag zseni vagy a misztikus, bölcs holló. Emellett a krimi, a nyomozós és titkos ügynök-történetek aspektusait is beemeli.

Jurij Andruhovics – feltehetően – az első perctől tudta, milyen irányt fog venni a regénye, aminek köszönhetően a kohézió nem szenved kárt, és a különféle műfajokat finomítja is. Ahelyett, hogy a szélsőségeket szeretné kidomborítani, inkább a fűszerek arányait próbálgatja, hogy valami rendhagyót alkothasson.

Véletlen párhuzam

Andruhovics pályafutása során folyamatosan váltogatott a prózai és lírai műfajok között. Míg 1985-ben egy verseskötettel indította karrierét, a hazánkban 2024-ben megjelent Éj Rádió egy több mint négyszáz oldalas, fordulatos regény. Fogalmazása a prózai műfajnál is szabados, bízva olvasóiban, hogy képesek érzelmileg is elmerülni a sorokban. Lebovics Viktória fordításában igazán különleges olvasmányélményt nyújt, és nagyobb eséllyel tetszik majd azoknak, akik a megszokott fogalmazás, a túlságosan szájbarágós levezetés vagy a plasztikus szöveghasználat esküdt ellenségei.

Jurij Andruhovics még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt fejezte be regényét, amely szintén egy konfliktusokkal tarkított világban játszódik. Bár a történet eseményei nem közvetlenül a valóságra reflektálnak, az ukrajnai helyzet, mint például az orosz fegyveres erők által nemrégiben elfoglalt Urozsajne település eseményei, mégis elnehezíti a kötet alapvetően lendületes, szórakoztató és elgondolkodtató mivoltát.

Jurij Andruhovics: Éj Rádió
Helikon Kiadó, 2024. 420 oldal

Fordította: Lebovics Viktória

(Borítókép: Jurij Andruhovics, Éj Rádió című kötete. Fotó: Németh Kata / Index)