Hollandia lakásválsága: 400 ezer lakás hiányzik

Hollandiában súlyos lakásválság van kibontakozóban, a szükségesnél több mint 400 ezer lakással kevesebb áll rendelkezésre. A kormány válaszként évente 100 ezer új lakás építését tervezi.

Mona Keijzer, Hollandia lakásügyi és területrendezési minisztere bejelentette, hogy a kormány célja, hogy évente 100 ezer új lakást építsenek, ezzel enyhítve az egyre súlyosbodó lakásválságot. A Dutchnews holland hírportál szerint a kormány ezt a lépést a lakásválság súlyosbodása miatt tartja szükségesnek.

Az ABF közvélemény-kutató intézet adatai alapján Hollandiában jelenleg több mint 400 ezer lakás hiányzik a szükséges mennyiséghez képest. 2023-ban ez a szám még 390 ezer volt. Az előző kormány célja az volt, hogy 2031-re a lakáshiányt 4,9 százalékról 2 százalékra csökkentsék, ehhez azonban az új vezetésnek idén még körülbelül 230 ezer új otthont kellene biztosítania a lakást keresők számára, beleértve azokat a fiatal felnőtteket is, akik nem tudnak elköltözni a szüleiktől.

A holland ingatlanpiac azonban tavaly csak 88 ezer új lakással bővült, ami jelentősen elmarad a kitűzött céloktól.

A lakásbérleti díjak korlátozására is tettek lépéseket, és a De Telegraaf holland lapnak nyilatkozók szerint ezek az intézkedések kezdenek eredményt hozni, mivel egyre több tulajdonos dönt úgy, hogy megválik kiadóvá vált ingatlanjától. Az elmúlt években Hollandiában több tüntetés is zajlott a megfizethető lakhatásért.