Georgia kormányfője szerint reális az EU-tagság, dacára a felfüggesztésnek

A georgiai miniszterelnök, Irakli Kobahidze szerint teljesen reális, hogy Georgia 2030-ig csatlakozzon az Európai Unióhoz, annak ellenére, hogy az EU és az Egyesült Államok is felfüggesztette az országnak szánt pénzügyi támogatásokat.

Irakli Kobahidze georgiai miniszterelnök szombaton kifejtette, hogy bár az Európai Unió felfüggesztette Georgia uniós csatlakozási folyamatát, és az EU-val valamint az Egyesült Államokkal is feszült a kapcsolat, ő mégis derűlátóan tekint az ország uniós tagságának kilátásaira 2030-ig. Pawel Herczynski, az Európai Unió tbiliszi nagykövete korábban bejelentette, hogy a felfüggesztés oka a georgiai parlament által elfogadott, külföldi ügynökökről szóló törvény, valamint a tbiliszi kormány "Nyugat-ellenes retorikája" volt.

Az Európai Unió a 2024-re előirányzott, 30 millió eurós pénzügyi támogatást is befagyasztotta, amelyet korábban Georgia hivatalos tagjelölti státuszának megadásakor ígértek meg. Kobahidze hangsúlyozta, hogy Georgia a többi tagjelölt országhoz képest jobban fel lesz készülve a csatlakozásra, és továbbra is megtesszék a megfelelő lépéseket az uniós tagság eléréséhez.

A miniszterelnök szerint a kapcsolatok javulására számít az Egyesült Államokkal 2025-től, és hangsúlyozta, hogy Georgia nyitott a kapcsolatok elmélyítésére, várva a viszonzó lépéseket. Az amerikai védelmi minisztérium azonban július 5-én bejelentette, hogy a stratégiai kapcsolatok felülvizsgálata miatt határozatlan időre elhalasztják az idén nyárra tervezett közös georgiai-amerikai hadgyakorlatot.

Az Egyesült Államok is lépett a támogatások terén: Uzra Zeya, az Egyesült Államok polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős külügyminisztériumi államtitkára bejelentette, hogy a Noble Partner 2024 hadgyakorlat elhalasztása után befagyasztották a Georgiának nyújtott segélyt. Zeya kifejtette, hogy az Egyesült Államokat aggasztják a georgiai kormány antidemokratikus cselekedetei, amelyek aláássák a kaukázusi köztársaság euro-atlanti integrációját.