A lövedék, ami Trump mellett süvített el

A New York Times fotósa, Doug Mills örökítette meg azt a drámai pillanatot, amikor egy lövedék elszállt Donald Trump feje mellett egy kampányrendezvényen, ami az év sajtófotója lehet.

A New York Times munkatársa, Doug Mills volt az, aki a kamera lencséjével elkapta azt a pillanatot, amikor egy merénylő tüzet nyitott a beszédet tartó volt elnökre, és egy lövedék hihetetlen közel süvített el Trump feje mellett. A fotó a BNO News Twitter-oldalán is megjelent. A merényletkísérlet Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen történt, ahol a volt elnök könnyebben megsebesült, egy másik ember viszont életét vesztette, és ketten életveszélyesen megsebesültek.

Egy volt FBI-ügynök, Michael Harrigan elemezte a nagy felbontású képet, és megerősítette, hogy azon valóban a merénylő egyik lövedéke látható. Harrigan szerint a lövedék szöge alapján nem az okozhatta Trump fülén ejtett sebesülését, hanem a többi lövés közül az egyik lehetett.

A képsorozatot Mills egy Sony digitális kamerával készítette, amely sorozat üzemmódban másodpercenként akár 30 képet is képes rögzíteni, 1/8000 másodperces záridővel. Az FBI információi szerint a támadó egy AR-15-ös típusú, vagy ahhoz hasonló fegyvert használt, amelynek .223 kaliberű, 5,56 milliméteres lövedékei nagyjából 975 méter/másodperces sebességgel repülnek. Egy ilyen sebességnél a lövedék körülbelül 12 centimétert halad, míg a kamera elkészíti a fotót.

A fotón látható hatás valójában nagyobbnak tűnik, mint amit a lövedék mérete indokolna. Harrigan szerint ez annak köszönhető, hogy a képen nem csak maga a lövedék, hanem a levegőben keletkező fodrozódás is látható, amit a töltény magas sebessége okozott, amint átsüvített a levegőn – számolt be a Telex a New York Times cikke alapján. Harrigan kiemelte, hogy a lövedékeket nagyon magas zársebességű kamerákkal szokták lefotózni, amiket nem használnak a mindennapokban, és annak az esélye, hogy valaki úgy kapja el a pillanatot, ahogy a fotósnak sikerült, véleménye szerint egymillió lenne az egyhez, még abban az esetben is, ha valaki tudja, hogy érkezik a golyó.

Ez történt

A Blikk is megírta, hogy Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi, Thomas Matthew Crooks, aki egy egészségügyi rehabilitációs otthon konyháján dolgozott. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet, és a támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Az FBI által azonosított Crooks autójában és valószínűleg az otthonában is robbanószereket találtak. A merénylethez használt fegyvert – egy AR-15 típusú félautomata puskát – sajtóértesülések szerint Crooks apja vásárolta. Az FBI közleménye szerint hónapokba is telhet, mire képesek lesznek felderíteni a 20 éves Crooks indítékait, ráadásul a férfi politikai szimpátiarendszere sem tűnik egyértelműnek, mert egyfelől Crooks ugyan regisztrált republikánus szavazó volt, de korábban támogatott egy baloldali, illetve demokrata kezdeményezéseket finanszírozó szervezetet is.