Fico a Trump elleni merényletről: Mintha csak lemásolták volna a forgatókönyvet

„Ha Donald Trump merénylője tudna szlovákul, elegendő volna elolvasnia a Denník N-t, a SME-t vagy az Aktualityt, hogy gusztust kapjon a rendrakásra az USA korábbi engedetlen elnökével. Mintha csak lemásolták volna a forgatókönyvet” - így kommentálta Robert Fico a republikánus elnökjelölt ellen elkövetett merényletet.

A májusban meglőtt szlovák kormányfő Facebook-posztjában kifejtette véleményét a történtekről. Fico szerint Donald Trump politikai ellenfelei mindent megtettek, hogy megállítsák az előző amerikai elnököt. „Donald Trump politikai ellenfelei megpróbálták őt leállítani, és amikor ez nem sikerül, annyira felbosszantják a közvéleményt, hogy valami szerencsétlen fickó fegyvert ragad” - fogalmazott a posztban. Fico hozzátette, hogy a következő lépés a megbékélésre és megbocsátásra való felhívás lesz, majd cinikusan megjegyezte, hogy „Most majd tanúi lehetünk a megbékélés és a megbocsátás szükségességéről szóló beszédeknek.”

Donald Trump amerikai elnökjelöltet egy választási gyűlésen lőtték meg szombaton Pennsylvania államban. A politikus a fülén sérült meg (azóta már ki is engedték a kórházból), a gyűlés egy résztvevője azonban meghalt, és a merénylőt is lelőtték, akit az FBI meg is nevezett. A merénylet utáni első pillanatokban Trump a cipőivel foglalkozott, mikrofonja bekapcsolva maradt, így hallható volt, ahogy a cipőit kéri, majd miután visszakapta őket, öklét magasba lendítve jelezte, hogy túlélte a támadást. Dan Scavino Jr. szerint Trump életét egy véletlen mozdulat mentette meg, amikor a fejét elmozdította, hogy az óriáskivetítőt használja a beszédében, így a golyó nem érte el a halántékát.

Szemtanúk figyelmeztették a biztonsági őröket

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az Economxnak elmondta, hogy a támadás körülményeit jelenleg is nagy erőkkel vizsgálják a hatóságok. Körülbelül 100 méter távolságból, egy háztetőről adták le a lövést Trump-ra. Szemtanúk észrevették, hogy valaki egy fegyverrel a kezében felmászik a háztetőre, és szóltak a biztonsági erőknek, akik csak több perces késedelemmel igyekeztek felderíteni, valós eseményről van-e szó. A merénylőt a helyszínen agyonlőtték, aki egy 20 éves amerikai férfi volt, Thomas Matthew Crooksnak hívták.

Egy szemtanú a BBC-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a rendőrök figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, amikor jelezték nekik, hogy egy fegyveres ember felkúszik az egyik épület tetejére. Gary O'Donoghue szerint a rendőrök nem reagáltak azonnal, és csak percekkel később, a lövések eldördülése után kezdtek cselekedni. A Daily Mail szerint több néző is észrevette a lövöldözőt a puskájával, de a biztonságiak nem törődtek a figyelmeztetésekkel, amiért halhatott meg az áldozat.

Rutintalan lehetett a támadó

Spöttle szerint a támadó nem volt tisztában a lövészet szükséges ismereteivel, ami mentette meg Trump életét. A lövedékek mellé mentek, de egy ember meghalt, ketten megsebesültek. A merénylő vélhetően nem volt fegyverszakértő, és elképzelhető, hogy egy AR15-ös gépkarabéllyal követte el a támadást, ami egy szabadon megszerezhető lőfegyver az USA-ban. A merénylő autójában robbanószerkezetet találtak, amit a Secret Service ügynökei fedeztek fel, miután lelőtték Crookst, néhány perccel később, ahogy tüzet nyitott a volt elnökre.

Mulasztottak a védelmi erők?

Spöttle szerint a védelmi erők mulasztottak, mivel nem voltak fent megfigyelő drónok, amik észlelték volna, hogy valaki egy háztetőre kimegy egy lőfegyverrel. Az FBI a szemtanúk és az illetékesek meghallgatásával ki fogja vizsgálni az esetleges hibákat. A híradásokban már hivatalos nyilatkozók megszellőztették, hogy vizsgálni fogják az exelnök és a rendezvény biztonságáért felelős szervezetek, hatóságok munkáját, mert érzékelhető hiányosságok voltak tapasztalhatóak. Steve Notthingam, egykori SWAT parancsnok szerint az esemény előtti átkutatással és a merénylők lehetséges pozícióinak folyamatos monitorozásával meg lehetett volna fékezni a majdnem halálos kimenetelű tragédiát. Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő szerint egy ilyen típusú rendezvényen, mint amilyen Trumpnál is volt, nincs száz százalékos védelem, és óriási szerencséje volt Trumpnak, hogy a lövedék csak a fülét súrolta.

Orbán Viktornak is van félnivalója

Spöttle kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök ellen is komoly gyűlöletkampány zajlik, amiatt, mert békemisszióra indult. Ugyanakkor szerinte a nyilvános eseményeken rendkívül példás az Orbán Viktor védelmét biztosító felkészültség, és biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek, hogy ezekhez hasonló eset ne fordulhasson elő.

Nemzetközi és családi reakciók

A merénylet nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is megdöbbenést váltott ki. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége, Sara mély megdöbbenésüket fejezték ki, és imádkoznak Trump biztonságáért és mielőbbi felépüléséért. Kínában Hszin Csin-ping elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki a volt amerikai elnök elleni gyilkossági kísérlet miatt, és Peking is figyelemmel kíséri a merénylet körülményeit.

Donald Trump családja is nyilvánosan reagált a történtekre. Ivanka Trump, a politikus lánya, egy megható üzenetet küldött az Instagram-oldalán, amiben az édesapját biztosította a feltétlen szeretetéről és támogatásáról. "Köszönöm a szeretetet és az imákat édesapámért és a pennsylvaniai Butlerben történt értelmetlen erőszak többi áldozatáért. Hálás vagyok a Titkosszolgálatnak és az összes többi rendfenntartónak a mai gyors és határozott fellépésükért. Továbbra is imádkozom az országunkért. Szeretlek, apa, ma és mindig" – írta az üzletasszony a közösségi oldalán. Donald Trump fia, Eric Trump is megszólalt, aki az amerikai Page Six magazinnak nyilatkozva a legkeményebb embernek nevezte édesapját, és azt írta: "EZ AZ A HARCOS, AKIRE AMERIKÁNAK SZÜKSÉGE VAN!". Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően, és az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter volt elnökök gyorsan elítélték az erőszakot, és azt mondták, mennyire megkönnyebbültek, hogy Trump nem sérült meg súlyosan. Donald Trump legközelebbi szövetségesei és támogatói már most is Bident hibáztatják az erőszakért, az egyik republikánus kongresszusi képviselő pedig „gyilkosságra való felbujtás” vádjával vádolja az elnököt. J.D. Vance szenátor, Donald Trump egyik lehetséges alelnökjelöltje azt mondta, hogy a Biden-kampány retorikája közvetlenül ehhez az incidenshez vezetett.