A fiatalok utazási trükkjei: így juthatnak el a vágyott úticélokra

Az infláció ellenére a fiatalok nem mondanak le az utazásról; a Kiwi.com felmérése szerint okos trükkökkel és leleményességgel mégis elérhetik céljaikat.

A 18 és 37 év közötti korosztály 15 százaléka tervez idén Európán túli desztinációkat, míg a többség Európán belül marad. A felmérés szerint a fiatalok 43 százaléka egy európai úti célt választ, 38 százalékuk pedig két-három Európán belüli utat tervez. Minden huszonötödik fiatal ennél is többször utazik az országhatárokon belül, de nem hagyja el a kontinenst.

A Z generáció felnőtt tagjai nagyobb arányban választanak Európán túli célpontokat, mint az Y generáció tagjai. A fiatal felnőttek 40 százaléka a legolcsóbb jegyeket keresi, és az ár alapján dönt az úti célról, míg az Y generáció 30 százaléka tesz így. A szálláshelyek tekintetében is tudatosak: 56 százalékuk a legjobb ár/érték arányú szállást keresi, ami különösen Magyarországon jellemző.

A felmérés rávilágított, hogy a fiatalok számos praktikát alkalmaznak az utazás során:

  • 40 százalékuk árösszehasonlító oldalakat és alkalmazásokat használ,
  • 36 százalékuk jó előre foglalja le az utazást,
  • 31 százalékuk bizonyos napokon foglal, amikor a jegyek olcsóbbak,
  • 30 százalékuk rugalmas az utazás időpontjával,
  • 26 százalékuk kevés poggyászt visz magával, csak egy kis hátizsákkal utazik,
  • 22 százalékuk rugalmas az úti cél tekintetében,
  • 15 százalékuk korai vagy kései indulást, illetve érkezést választ.

Stanislav Komanec, a Kiwi.com technológiai igazgatója szerint bár a közvélekedés szerint vannak kedvezőbb napok a repülőjegy vásárlására, mint például kedden vagy szerdán reggel, ezt semmilyen adat nem támasztja alá. A repülőjegyárakat számos tényező befolyásolja, mint például a szezonalitás, a járat hossza, a célállomás és az indulási hely. Azonban az utazás napja valóban befolyásolhatja a jegyárakat, különösen a pénteki és vasárnapi csúcsnapokon kívül, amikor általában olcsóbbak a jegyek.