A latin-amerikai irodalom új hangjai és a régmúlt titkai

Bár a latin-amerikai irodalom, különösen a kortárs művek, alulreprezentáltak a magyar piacon, az utóbbi időben egyre több új hang jut el hazánkba, köztük a mexikói Fernanda Melchor lenyűgöző alkotásaival, miközben régészek izgalmas felfedezéseket tesznek a régió múltjából.

Az elmúlt évtized során a magyar olvasóközönség számos jelentős latin-amerikai szerző művével ismerkedhetett meg, mint például Roberto Bolaño, Ricardo Piglia, Samanta Schweblin és Cristina Rivera Garza. A mexikói Fernanda Melchor pedig a Hurrikánok évada című regényével robbant be a nemzetközi irodalmi életbe, amely több jelentős díjra is jelölt volt, és a mexikói társadalom sötét valóságát tárja az olvasó elé.

Melchor második magyarul megjelenő regénye, az Ábrándozók, egy vérgőzös és lehangoló alkotás, amely a közép-amerikai államban uralkodó állapotokat tükrözi. A könyv központi alakja Polo, egy 16 éves fiú, aki a társadalom peremén él, és egy luxuslakásokat magában foglaló telepen végzett alantas munkáját gyűlöli.

A regényben Polo egy gazdag családból származó fiúval, Francóval tölti éjszakáit, aki szexuális megszállottságával és elborult elméjével magára vonja Polo figyelmét. A történet során Polo egyre inkább tönkreteszi saját életét, miközben a gazdagságot és egy jobb világot álmodozva nézi.

Melchor írásában a társadalom alsó és felső rétegei közötti szakadékot ábrázolja, ahol a gazdagok gondtalanul élnek, míg a szegények a mocsokban és bűnökben süllyednek el. A kommunikáció hiánya miatt Polo nem kaphat segítséget senkitől, így az éjszakai ivászatok és a reménytelenség maradnak számára.

Fernanda Melchor művei kíméletlenül mutatják be a mexikói társadalom sötét oldalát, és a szerzőt elsősorban a düh mozgatja. Az Ábrándozók könyvet azoknak ajánlhatjuk, akik nem riadnak vissza az élet árnyékosabb oldalának megismerésétől.

A latin-amerikai régió nem csak kortárs irodalmával, hanem múltjának titkaival is lenyűgözi a világot. Régészek egy rejtélyes, festett falú építményt találtak egy labdapálya alatt a mexikói Campeche-ben, amely a kora klasszikus időszakból származhat (200-600 között), és festett stukkóréteg borítja. Az épület funkciója egyelőre ismeretlen, de a régészek reményei szerint további ásatások során fény derülhet a titokra.

Ez a felfedezés is azt mutatja, hogy a latin-amerikai kultúra gazdagsága nem csak a jelenben, hanem a múltban is rejlik, és a régió története még számos meglepetést tartogathat számunkra.

Fernanda Melchor: Ábrándozók
Fordította: Vajdics Anikó
Európa, 2024, 4999 Ft