Szénné égnek az erdők a közkedvelt tengerpartok felé

Az extrém magas hőmérséklettől felcsapó lángok miatt 30 napra válsághelyzetet hirdettek Észak-Macedóniában.

Az északmacedón kormány vasárnap 30 napra válsághelyzetet hirdetett a napok óta tomboló erdőtüzek miatt - számolt be róla a Vesti.mk szkopjei hírportál. Az intézkedésre azután került sor, hogy szombaton mintegy százhektárnyi legelő és erdő égett le az extrém magas hőmérséklet következtében.

A válsághelyzet kihirdetésével a kormány állami forrásokat szabadít fel a tüzek megfékezésére, és lehetőséget teremt a rendőrség, valamint a hadsereg bevonására a lángok elleni küzdelembe.

A legnagyobb problémák az ország középső és keleti részén, Stip közelében, a Szerta-hegynél jelentkeznek, ahol a terep nehezen megközelíthető, így a tűzoltás csak a levegőből lehetséges. A tűzoltók mellett katonák és önkéntesek is részt vesznek az oltásban, amelyben katonai helikopterek is segítséget nyújtanak.

Észak-Macedóniában már több mint egy hete tart a hőség, a hőmérséklet napközben több helyen is elérte a 42 Celsius-fokot, ami miatt vörös riasztás van érvényben. Az előrejelzések szerint a hőség még legalább egy hétig kitart a térségben.