Trumpot megsebesítették egy gyűlésen

Donald Trump volt amerikai elnököt megsebesítették egy pennsylvaniai Butler központjában tartott gyűlésen, miközben Joe Biden jelenlegi elnököt kritizálta. A támadás során több lövést hallottak, majd a titkosszolgálat emberei azonnal a védelmére siettek.

Trump a közösségi médiában írt arról, hogy érezte, ahogy a golyó érintette a fülét, és látta, hogy vérzik a sebe. A Politico szerint a volt elnök körülbelül egy percig feküdt a földön, miközben újabb lövések és sikoltozások hallatszottak, majd tájékoztatták, hogy a támadót lelőtték. Trump ekkor felállt, és vérző fülével még arra kérte az embereit, hogy várjanak, amíg felveszi a cipőjét. A drámai események után, öklét felemelve, "harcolj, harcolj" és "USA, USA" kiáltások közepette egy terepjáróba ültették, és kórházba szállították.

A gyűlésen egy ember életét vesztette, akit fejbe lőttek, és két további személy súlyosan megsérült. Az áldozatok nevét a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

A BBC információi szerint egy Greg Smith nevű férfi, aki a gyűlést kívülről hallgatta, észrevette a tetőn kúszó támadót, és puskáját is látta. Smith szerint a rendőrök nem reagáltak azonnal a jelzéseikre, és nem érti, hogy miért nem voltak a titkosszolgálat emberei minden tetőn. Az AP hírügynökség szerint az amerikai titkosszolgálat vizsgálja a történteket, és a támadó, a 20 éves Thomas Matthew Crooks, egy AR típusú puskával közelítette meg a helyszínt.

A CNN-nek Dave McCormick, republikánus szenátorjelölt beszámolt arról, hogy a lövések után káosz tört ki, és a titkosszolgálat azonnal a földre vitte Trumpot. Dan Meuser képviselő szerint a lövések után sokan pánikba estek, de megnyugodtak, amikor Trump felállt és a hüvelykujját felfelé emelve jelezte, hogy rendben van.

Joseph Meyn sebész, aki először volt Trump-gyűlésen, hét lövést hallott, és látta, hogy egy embert a fején találtak el, aki azonnal meghalt. Meyn segített kivinni a holttestet a helyszínről.

A támadást Joe Biden amerikai elnök is elítélte, és telefonon beszélt Trumpal. A jelölt védelmét megerősítik, és ifjabb Donald Trump közleményben jelezte, hogy apja jó hangulatban van. Trump kampánystábja egy felvételt is közzétett, amelyen látható, hogy Trump saját lábon hagyja el a repülőt.

Az amerikai titkosszolgálat (Secret Service) jelenleg is vizsgálja, hogyan tudott Crooks elég közel kerülni ahhoz, hogy lövéseket adjon le Trumpra. A titkosszolgálat közleménye szerint az ügynökök gyorsan reagáltak, és megölték a támadót. A Reuters információi szerint republikánus törvényhozók gyors vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogyan sikerült a mesterlövésznek kijátszania a Secret Service ügynökeit és felmászni egy épület tetejére. Mike Johnson republikánus házelnök közösségi médiában tett bejelentése szerint a képviselőház minél előbb meghallgatást tart Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgatóval és más illetékes tisztviselőkkel.

A támadás részletei még mindig homályosak, de a titkosszolgálat szerint Crooks több lövést adott le magasból, ami arra utalhat, hogy alaposan megtervezte az akciót. Az ilyen típusú fegyverek - mint az AR-15 - nagy tűzerőt biztosítanak viszonylag hosszú távolságokra is.

Ez az incidens komoly kérdéseket vet fel a biztonsági intézkedések hatékonyságával kapcsolatban. Az Egyesült Államokban 1981 óta nem volt arra példa, hogy egy elnökre vagy egy elnökjelöltre rá tudjanak lőni, pedig már Trump ellen is több merényletkísérletet hiúsítottak meg a hatóságok korábban.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is. Trumpot az eset óta kiengedték a kórházból. Joe Biden később úgy nyilatkozott a merénylettel kapcsolatban, hogy: „Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!”, valamint közölte, hogy szeretne beszélni Donald Trumppal, lehetőleg még helyi idő szerint szombat este.

A támadó, Thomas Matthew Crooks bejegyzett republikánus volt, és az idei elnökválasztás lett volna az első, amelyen szavazhatott volna. Korábban egy demokrata párti csoportnak, a Progressive Turnout Project-nek adományozott egy kisebb összeget. A CNN-nek nyilatkozó apja, Matthew Crooks azt mondta, hogy „nem tudja mi folyik itt”, de megvárja a nyomozás eredményeit, mielőtt beszélne a fiáról.

Crooks egy közeli épület tetejéről lőtt Trumpra, majd a titkosszolgálat ügynökei megölték. A helyszínről készült fotókon egy tetőn fekvő, fejéből vérző személy látható, akit rendfenntartó erők emberei vesznek körül. A férfi egy olyan pólót viselt, amelyet a Demolition Ranch nevű, lőfegyverekkel foglalkozó YouTube-csatorna honlapján kínálnak eladásra.

Tanácsadói azt közölték, hogy Trump ott lesz a jövő heti republikánus konvención, amelyen hivatalosan is kimondják majd elnökjelöltnek.

A CNN most további információkat közölt a merénylőről. Crooks Bethel Parkban lakik, ami mintegy 35 mérföldre van Betheltől, ahol a republikánus kampányesemény zajlott. Középiskolai tanulmányait ugyanitt, a pennsylvaniai Bethel Park High Schoolban végezte, 2022-ben fejezte be itt iskoláját. A hatóságok azonnal házkutatást tartottak a bejelentett lakcímén, igyekeznek mindent megtudni a merénylő motivációjáról.

Új elem, hogy hatóságokat - köztük az exelnököt védő titkosszolgálatot - egyre több vád éri, hogy súlyos hibákat vétettek, ezért vizsgálatokat helyeztek kilátásba.

A közösségi médiában terjed egy felvétel, amelyen Crooks azt mondja, hogy gyűlöli Trumpot és a republikánusokat. A videón – amelyet feltehetően ő maga rögzített – egy autóban ülve mondja: "A nevem Thomas Matthew Crooks. Gyűlölek titeket, republikánusok, gyűlölöm Trumpot. És tudjátok mit? Megkaptátok a rossz embert." Egy másik videón Crooksot tetőn lapulva, fegyverrel a kezében mutatják a merénylet során.

A Guardian összeszedte, mit lehet tudni egyelőre Crooksról: - Nem voltak nála személyiratok, ezért az FBI DNS, fényképek és más biometrikus adatok alapján azonosította. - 17 évesen 15 dollárt adományozott egy politikai akcióbizottságnak, amely baloldali és demokrata politikusoknak gyűjt pénzt. - Crooks háza előtt amerikai lapok szerint több tucat rendvédelmi jármű, több hivatali autó és egy tűzszerész autó parkol. - A férfi 53 éves édesapja, Matthew Crooks azt mondta, egyelőre megpróbálja felfogni, mi történt, és majd csak azután beszél a fiával, ha a bűnüldöző szervekkel is beszélt.

Új videó került elő a Donald Trump elleni merényletet megelőző pillanatokról, amelyen az látszik, ahogy Thomas Matthew Crooks egy tetőn hasal, és feltehetőleg célbaveszi a volt amerikai elnököt. A felvételen csak nagyon rövid ideig látszik maga a merénylő, viszont az öt lövést hallani, amit leadott. A merénylő több lövést is leadott a színpadtól kb. 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A rejtekhelye kívül volt a gyűlés hivatalos területén, így nem kellett a fegyverét az ellenőrzőpontokon átvinnie – de ezzel együtt is komoly kérdések merültek fel a helyszín biztosításával kapcsolatban, hogy miért csak a lövés után vették őt észre, és hogy hogyan tudott ilyen közel férkőzni az elnökhöz.

A rendőrség robbanóanyagokat talált Crooks autójában és lakásában, amelyeket a Wall Street Journal és a CNN is megerősített. A merénylő autója a robbanóanyagokkal a kampánygyűlés közelében parkolt, egyelőre nem tudni, mi volt Crooks terve, ha sikerült volna élve eljutnia a kocsiig. A merényletben használt fegyver pontos típusát egyelőre nem tették közzé, csak annyit tudni, hogy egy AR-15 jellegű félautomata gépkarabély volt, amit az apja vásárolt, legálisan. A New York Post szerint a rendőrség rengeteg bejelentést kapott a kampánygyűlés helyszínén levő, gyanús csomagokról, de a technikusok egyelőre nem találtak robbanószerkezetet ezekben. A támadó motivációjáról és hátteréről egyelőre nem sokat tudni, de az FBI szerint egyedül hajtotta végre a merényletet.