Egységre szólított fel Trump a merényletkísérlet után

Donald Trump, az amerikai exelnök és a republikánusok várható elnökjelöltje, elhagyhatta a kórházat egy fegyveres támadás után, amely a pennsylvaniai választási gyűlésén érte, ahol a jobb fülét találták el. A lövések után Trump a vérző füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, és testőrei gyűrűjében hagyta el a színpadot.

Tanácsadói bejelentették, hogy Trump jól van és részt vesz a következő heti republikánus nemzeti konvención Milwaukee-ban, ahol minden bizonnyal hivatalosan is őt választhatják meg a párt elnökjelöltjének. A konvenció hétfőn kezdődik, és Trump stábja szerint az elnök alig várja, hogy csatlakozhasson a rendezvényhez.

Az FBI megnevezte a támadót, aki a Pennsylvania államban zajló választási nagygyűlésen rálőtt Trump-ra. A lövéseket a 20 éves Thomas Matthew Crooks adta le, aki Butler városától körülbelül 70 kilométerre élt. A hatóságok tájékoztatása szerint a támadó egy épület tetején helyezkedett el, mintegy 130 méterre a nagygyűlés elkerített területétől. A támadást követően a titkosszolgálat emberei ártalmatlanították, azaz lelőtték.

A New York Post és a Telex információi szerint a támadó Thomas Matthew Crooks lehetett, bár az FBI szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy az azonosítás biometrikus adatok alapján zajlik, és a merénylőnél nem voltak iratok. A rendőrség megerősítette, hogy a támadás során egy férfi életét vesztette, és két további személy súlyosan megsebesült a közönség soraiból. A helyszínt lezárták és bűnügyi helyszínként kezelik.

A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket, de korábbi sajtóértesülések szerint egy AR-15 jellegű félautomata fegyverből adta le a lövéseket. A merénylő pozíciója a kampánygyűlés hivatalos területén kívül volt, így a fegyvert nem kellett átvinnie az ellenőrzőpontokon – az azonban még nyitott kérdés, hogy a titkosszolgálat miért csak a lövés leadása után vette őt észre.

A vizsgálatnak fel kell tárnia, hogy megfelelőek voltak-e a helyszínen a biztonsági intézkedések. Főleg annak fényében, hogy egy férfi azt állítja: a helyszínen értesítette a rendőröket arról, hogy látott valakit fegyverrel felmászni egy épület tetejére.

Az eseményre reagálva Mága Zoltán hegedűművész is megszólalt, aki Instagram-oldalán így fogalmazott: "Az erőszak a gyávák eszköze. Mélységesen elítélendő minden olyan cselekedet, amely mások életét, testi épségét veszélyezteti". Mága Zoltán imádkozni hívott Donald Trumpért, és mielőbbi felépülést kívánt az elnöknek.

A New York Times fotósa, Doug Mills is jelen volt a támadásnál, és fényképeket készített a kampányeseményen. Az egyik képkockán éppen sikerült elkapnia azt a pillanatot, amikor egy lövedék elsüvít Trump feje mögött. A nagy felbontású fotót egy volt FBI-ügynök, Michael Harrigan vizsgálta meg, és megerősítette, hogy azon minden bizonnyal a merénylő egyik lövedéke látható. A szakértő szerint a .223 kaliberű, 5,56 milliméteres lövedék nagyjából 3200 láb/másodperc sebességgel halad, amikor elhagyja a fegyver torkolatát, ami körülbelül 975 méter/másodperces sebességet jelent. A fotó és a többi kép a sorozatból a New York Times cikkében tekinthető meg.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált az eseményre, és összehasonlította a Trump elleni támadást a saját ellen elkövetett fegyveres támadással. Fico szerint Trump politikai ellenfelei megpróbálják lecsukatni, és ha ez nem sikerül, akkor annyira felbőszítik az embereket, hogy valaki fegyvert ragad. A szlovák miniszterelnök a helyi médiát is kritizálta, mondván, hogy azok inspirálhatták a merénylőt.

Az ázsiai devizapiacok reagálhatnak először a hétvégi merényletre, és bár extra volatilitásra van kilátás, ám a japán nemzeti ünnep bezavarhat a képbe. A hétvégén is forgó bitcoin vasárnapra 60 000 dollár fölé emelkedett, ami Trump kriptopárti álláspontját tükrözi. Az elemzés szerint a nyertesek közé kerülhetnek az úgynevezett Trump-kereskedéshez pozitívan kapcsolódó egyéb eszközök, mint például az energetikai cégek, a magánbörtönök, a hitelkártya-társaságok és az egészségbiztosító cégek részvényei.

Donald Trump közösségi platformján szólított fel egységre a merényletkísérlet után, hangsúlyozva, hogy "Ebben a pillanatban mindennél fontosabb, hogy egységesek legyünk, és megmutassuk, milyenek is valójában az amerikaiak". Az elnökjelölt saját sérüléséről is beszámolt, elmondva, hogy a jobb füle felső részét lyukasztotta ki a lövedék, és süvítő hangot hallott, amikor a lövedék átszakította a bőrét. Trump együttérzését fejezte ki a merényletkísérlet áldozatainak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.