Trumpot kiengedték a kórházból, folytatja a kampányt

Rövid ellátás után elhagyhatta a kórházat Donald Trump, akit szombaton lőttek meg Pennsylvania állam Butler városában tartott választási nagygyűlésen. A támadás során a republikánus elnökjelölt jobb fülének felső részét érte a lövedék. A Republikánus Párt tájékoztatása szerint Trump jól van, és részt fog venni a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvención Wisconsin állam Milwaukee városában, ahol hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének.

A merényletkísérlet után nem sokkal készült felvételeken Trumpot láthatóan jó állapotban, ahogy integetett, miközben leszállt a repülőgépéről New Jersey állam Newark városában. A stábja által feltöltött videón az látható, hogy segítség nélkül száll ki a repülőjéből, miután landolt.

Donald Trump azóta kétszer is posztolt a közösségi médiában. Az első bejegyzésében megerősítette a sebesüléséről szóló híreket, illetve köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek, amiért ellátták a védelmét. A másodikban pedig arról írt, miután részvétet nyilvánított a gyűlésen meghalt, illetve megsebesült állampolgárok miatt, hogy soha nem volt annyira fontos egységesnek lenniük, mint most.

A lövöldözésben ketten súlyosan megsebesültek és Trump egy szimpatizánsa meg is halt. A merénylet következtében súlyos sérüléseket szenvedett áldozatokat helikopterrel vitték egy pittsburghi kórházba, az állapotukról egyelőre nincsenek új információink. Ronny L. Jackson republikánus képviselő és Donald Trump volt fehér házi orvosa szerint az unokaöccse is megsérült a merényletben, bár ő csak könnyebben, mivel a saját lábán tudta elhagyni a helyszínt, miután sebét ellátták a rendezvényen felállított egészségügyi sátorban.

A feltételezett merénylővel az Egyesült Államok titkosszolgálatának emberei végeztek. A titkosszolgálat közleménye szerint az elkövető a gyűlés körülkerített helyszínén kívül álló épület lapos tejéről adta le a lövéseket. A The New York Times elemzése szerint nyolcszor lőtt, mielőtt végeztek vele a hatóságok. A fehér férfi holtteste mellett egy félautomata, AR-15 típusú puskát találtak, iratokat azonban nem. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Thomas Matthew Crooksként azonosította a feltételezett elkövetőt, aki a pennsylvaniai Bethel Parkban élt, nagyjából 70 kilométernyire a gyűlés helyszínétől. Crooks republikánus szavazó volt, de korábban egy baloldali kezdeményezéseket finanszírozó szervezetet is támogatott. Az FBI egyelőre még nyomozást folytat annak érdekében, hogy megállapítsa az indítékait.

A merénylet kapcsán felmerült kérdések között szerepel, hogy miként volt képes valaki tüzet nyitni egy elnökjelölt-aspiránsra, főleg, hogy szemtanúk szerint látták, ahogyan a fegyveres az épület tetején kúszik, és erről még a rendőrséget is értesítették. A lövöldözőről videófelvétel is készült, amikor leadta a lövéseket. A titkosszolgálat vezetőjét július 22-re már be is rendelték a Képviselőházba meghallgatásra.

A merénylet hatásai az elnökjelölti kampányra és a novemberi választásra is kérdésekkel teli. A Képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson szerint eljött az ideje visszavenni a hangnemből, miközben mind a republikánusok, mind a demokraták politikai tőkét igyekeznek majd kovácsolni az eseményekből.