Donald Trump elleni merényletkísérlet

Helyi idő szerint 2024. július 13-án éjfélkor egy fegyveres támadó rálőtt Donald Trump amerikai exelnökre és republikánus elnökjelöltre egy pennsylvaniai Butlerben tartott kampányeseményen. Trumpot a fülén találta el a lövedék, véres arccal vitték le a színpadról, de kisebb sérüléseket szenvedett. A közönség soraiban egy ember életét vesztette és kettő súlyosan megsérült az eltévedt lövedékek következtében. A merénylő, Thomas Matthew Crooks egy gyárépület tetejéről indította támadását, így nem volt szüksége áthaladnia a hivatalos ellenőrzőpontokon. A titkosszolgálati csapat csak a lövések eldördülése után észlelte a támadót, akit egy mesterlövész azonnal le is lőtt. Trumpot azóta kiengedték a kórházból, az FBI meg is nevezte a merénylőjét, akit még a helyszínen lelőttek, és akit egy szemtanú szerint percekkel a támadás előtt kiszúrtak a nézők, amint fegyverével egy közel épület tetején kúszik.

Az utóbbi évtizedekben ritkának számító eseményre utoljára 43 évvel ezelőtt, 1981-ben került sor, amikor Ronald Reagan elnököt Washingtonban sebesítette meg egy támadó. Reagan életét egy gyors műtét mentette meg, és két cikluson keresztül töltötte be az elnöki tisztséget, 93 éves korában hunyt el. A merénylő motivációja egy színésznő, Jodie Foster iránti megszállottság volt, és végül pszichiátriai intézetbe került. Hasonló eset még nyolcszor fordult elő az USA története során, például Barack Obama ellen 2011-ben, amikor egy férfi rálőtt a Fehér Házra, bár Obama akkor a közelben sem volt.

Az amerikai elnökök elleni merényletek története során több hivatalban lévő elnök is életét vesztette, mint például Abraham Lincoln, John F. Kennedy, James A. Garfield és William McKinley. Theodore Roosevelt azonban, hasonlóan Reaganhez, túlélte a merényletet, amikor 1912-ben mellkason lőtték egy kampányeseményen. Roosevelt újraindult az elnökségért 1912-ben, amikor egy kocsmatulajdonos rálőtt Milwaukeeben.

A titkosszolgálat felel az elnök és családja védelméért, és valószínűleg számos merényletkísérletet hárítanak el, amelyekről a nagyközönség nem is értesül. Trump politikai pályafutása során több támadási kísérletet is megakadályoztak, többek között 2016-ban Las Vegasban, ahol egy hallgató megpróbálta elvenni egy rendőr fegyverét, és 2017-ben Észak-Dakotában, ahol egy támadó lopott targoncával próbálkozott. Emellett 2017-ben és 2018-ban ricinnel mérgezett borítékokat küldtek a Fehér Házba, és 2020-ban egy férfit tartóztattak le, aki egy demokrata politikus elrablását tervezte, és Trump meggyilkolását is fontolgatta.

Az Egyesült Államok elnökei gyakran célpontjai merényleteknek, amelyek olykor súlyosabb kimenetelű támadások. Az elnökök elleni merényletek története során több hivatalban lévő elnök életét vesztette, mint például Abraham Lincoln, aki 1865-ben hunyt el egy színházi előadáson, vagy John F. Kennedy, akit 1963-ban Dallasban lőttek le. James A. Garfield 1881-ben, míg William McKinley 1901-ben szenvedett halálos merényletet.

Ezen kívül több elnök ellen is készültek merényletek, amelyek sosem mentek végbe. Franklin D. Rooseveltre 1933-ban, George H. W. Bushra 1993-ban, Bill Clintonra 1994-ben, Barack Obamára 2009-ben, és Joe Bident is megpróbálták megölni 2023-ban. Ezek az esetek is mutatják, hogy az amerikai elnökök védelme kiemelt fontosságú és folyamatos kihívást jelent a titkosszolgálat számára.