Donald Trump elleni merényletek sorozata

Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen merényletet követtek el Pennsylvania állambeli Butler városában, amely majdnem végzetes lett számára. Ez volt a hetedik alkalom, hogy életére törtek, azonban az első, hogy majdnem célt értek.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban történt az eset egy választási gyűlésen, amely Trump utolsó nyilvános gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt. A beszédet hat perccel a kezdete után tompa lövéshangok szakították félbe, amelyek után Trump a füléhez kapott és az emelvény mögé bukott. A titkosszolgálat ügynökei azonnal körbevették és levitték a vérző fülét fogó elnökjelöltet a színpadról. A 20 éves merénylőt, Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték, aki egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet. A támadás következtében egy néző is életét vesztette, további kettő pedig súlyosan megsérült. Trump kórházba került, de azóta már elhagyta azt, és köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálatnak és a rendvédelmi szerveknek a gyors beavatkozásért. Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Trumppal, és elítélte az erőszakot.

A szombati eset nem volt az első, amikor Trump életére törtek. Összesen négyszer próbálták megölni, több-kevesebb sikerrel. Az első kísérlet 2016-ban történt, amikor Michael Steven Sandford megpróbálta elvenni egy rendőr fegyverét, hogy lelője Trumpot, de sikertelen volt és 12 hónapra ítélték. Három nappal a 2016-os választások előtt Austyn Daniel Crites kiabálta a tömegben, hogy "fegyver", de a biztonsági csapat gyorsan reagált. Gregory Lee Leingang 2017-ben targoncával próbálta meg felborítani az elnöki limuzint, de a terv nem sikerült, és 20 év börtönt kapott. William Clyde Allen III 2018-ban ricinnel bevont leveleket küldött Trumpnak és másoknak, majd elismerte tetteit. Pascale Cecile Veronique Ferrier 2020-ban szintén ricinnel bevont levelet küldött Trumpnak, és 22 év börtönre ítélték. Barry Croft Jr. nevét egy olyan listán találták, ahol felakasztani kívánt politikusok között szerepelt Trump neve is, őt 19 év börtönre ítélték.

A nemzetközi közösség és a világ vezetői elítélték az erőszakot, és mielőbbi felépülést kívántak Donald Trumpnak.