Diákmunka a fesztiválszezonban: mit érdemes tudni?

A nyári időszak nem csak a fesztiválok, hanem a diákmunkák szezonja is. A fiatalok számára a munkavállalás egyik fő motivációja a fesztiválozás költségeinek fedezése, de a diákmunkák hosszú távú karriertervezésben is segíthetnek.

A fesztiválszezonban a magyar fiatalok jelentős része részt vesz különböző rendezvényeken, mint például a Balaton Sound, az EFOTT, az East Fest, a Sziget Fesztivál, a Strand fesztivál, a SZIN és a BME Napok. A jegyárak és egyéb költségek jelentős terhet róhatnak a diákokra, ezért sokan vállalnak nyári diákmunkát. Az Ifjúságkutató Intézet felmérése szerint a magyar szülők 42 százaléka engedné el 17 éves korig a gyerekeit egyedül fesztiválozni, míg 58 százalék szerint csak 18 éves kortól lehetnek egyedül.

A diákmunkák órabérei a minimálbérhez kötöttek, 2024-ben a minimálbér óránkénti bruttó 1534 forint, míg a garantált bérminimum 1874 forint. A 25 év alattiak számára ezek az összegek nettó jövedelmet jelentenek az szja-mentesség miatt. Az átlagos diákmunka-órabérek 1600 és 2500 forint között mozognak, de a speciális képzettséggel rendelkezők többet is kereshetnek. A könnyű fizikai munkák órabérei átlagosan 1600-1900 forint körül alakulnak.

A diákmunkák nem csak a rövid távú célok elérésében segíthetnek, hanem a karriertervezésben is. A Mind-Diák Szövetkezet előadásokat és tanácsadásokat szervez, ahol a diákok megismerkedhetnek a jelentkezési folyamatokkal és a karriertervezés alapjaival. Göbl Róbert, a szövetkezet vezetője szerint a diákmunka segíthet a fiataloknak erősségeik és fejlesztendő készségeik felismerésében.

A 18 év alattiak számára a szülők munkahelyén is biztosítható diákmunka. A 15 éves kort betöltött diákok is dolgozhatnak a szünidőben, a 16 évesek pedig tanév közben is, ha nappali tagozatos diákok. Göbl Róbert hangsúlyozza, hogy a szülők is teremthetnek munkalehetőséget a gyermekeik számára, és ha a munkáltatók szerződést kötnek a diákszövetkezettel, jelentős adókedvezményeket is igénybe vehetnek.