Öntözési tippek Budapest főtájépítészétől a szárazság idejére

A hőségriadó és a szárazság kapcsán Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze hasznos öntözési tanácsokat osztott meg a közösségi médiában.

A főtájépítész szerint a magánkertekbe olyan növényeket kellene ültetni, amelyek jól alkalmazkodnak a kontinentális és szubmediterrán viszonyokhoz, így elkerülhető a vízpazarlás. Más típusú fák esetében ugyanis jelentős extra vízigény merülhet fel.

Bardóczi azt javasolja, hogy az öntözést késő este, éjjel vagy hajnalban végezzük, mivel a nappali öntözés során jelentős vízmennyiség pazarolódik el, bár a növények kiégését ez nem okozza.

A talaj vízmegtartó képességének növelése érdekében a mulcsozást, vagyis a talaj takarását ajánlja különböző anyagokkal, mint például fadarálék, fenyőkéreg, homokos kavics, kőzúzalék, széna, szalma, fűnyesedék, avar vagy kihúzott gaz. Ezen anyagok nemcsak védenek, hanem egyesek, mint a szerves mulcsok, tápanyagokkal is gazdagítják a talajt.

A vízhiányos időszakokban alkalmazható csepegtető öntözési módszert is érdemes elsajátítani, amely csökkenti az öntözés során fellépő párolgási veszteséget, és hatékonyabban nedvesíti át a talajt.

A gyep nyári rövidre nyírása fenntarthatatlan, helyette a magasabbra hagyott, 10-15 centiméteres fűréteg jobban védi a talajt a forróságtól. Ahol lehetséges, ott a kert szegélyére szárazságtűrő évelőket, cserjéket vagy fákat érdemes ültetni.

A főtájépítész felhívja a figyelmet a vízhiány problémájára is, amely különösen az agglomeráció gyors növekedése miatt jelentkezik. Alternatív vízgyűjtési módszereket javasol, mint például az esővíz gyűjtését a tetőfelületekről és burkolatokról.

A talaj vízmegtartó képességének további növelésére a komposzt, alginit vagy agyaggranulátum használatát ajánlja. Kiemeli, hogy az avar, a fűnyesedék és a növényi maradékok értékes anyagok a talaj javításához és a mulcsozáshoz.