Brit politikusokat fenyegethet a politikai erőszak veszélye

John Woodcock, a brit kormány politikai erőszakért felelős tanácsadója szerint a brit politikusokra is leselkedhet a merényletek veszélye, amint azt a Donald Trump elleni merénylet is bizonyítja.

Lord John Woodcock, a brit kormány politikai erőszakért felelős tanácsadója a Guardiannek nyilatkozva kifejtette, hogy a közéletben tapasztalható mérgező légkör növeli a politikai merényletek kockázatát. A tanácsadó már a Trump elleni merénylet előtti pénteken levelet írt Yvette Cooper belügyminiszternek, amelyben figyelmeztette a politikusok elleni fenyegetések megnövekedett kockázatára.

Woodcock úgy véli, hogy a brit választási kampány során történt incidensek, amikor több jelölt életveszélyes fenyegetéseket kapott, összefüggnek és a szélsőségesek által tervezetten végrehajtott akciókra utalnak. Ezeket a cselekedeteket „súlyos fenyegetésnek” tartja a demokráciára nézve.

A tanácsadó szerint az Egyesült Királyságban is megjelent az amerikai típusú agresszív konfrontáció és megfélemlítés, ami további brit politikusok elleni merényletekhez vezethet. Woodcock azonban nem a szélsőjobboldalt, hanem a palesztinpárti csoportokat jelölte meg elsődleges fenyegetésként, amelyek a Munkáspárt gázai politikájával kapcsolatos elégedetlenségük miatt többnyire a párt női jelöltjeit fenyegették.

Lord Woodcock korábban a Munkáspárt tagjaként képviselő volt, később azonban függetlenként a Felsőházban tevékenykedett, és Boris Johnson miniszterelnöksége alatt nevezték ki kormánytanácsadónak.