Animék hatása a teherautók megítélésére Japánban

Egy japán logisztikai menedzser szerint a népszerű animék negatív hatással vannak az emberek teherautókkal kapcsolatos megítélésére, különösen az isekai műfaj miatt, ahol gyakran előfordul, hogy a karaktereket teherautó üti el.

A Sizuoka prefektúrában dolgozó logisztikai menedzser a héten fejtette ki véleményét, miszerint az animék, különösen az isekai műfaj, negatívan befolyásolják az embereket azzal, hogy a főszereplőket gyakran teherautók ütik el. Az isekai műfaj lényege, hogy a főszereplő egy másik világban reinkarnálódik, miután a valóságban meghal, gyakran egy teherautó által okozott baleset következtében. Ez a jelenség annyira elterjedt, hogy a "Teherautó-kun" már meme státuszt ért el, és a "No Longer Allowed in Another World" című mű kanonizálta is ezt a motívumot.

A menedzser szerint a gyakori teherautós halálesetek az animékben azt eredményezhetik, hogy a gyerekek tudatalattijába beépül a teherautóktól való félelem. Emellett kritizálta a médiát is, ami szerinte túlzottan felfújja azokat a baleseteket, amikor teherautó üt el embert, ami tovább erősítheti a negatív képet. A menedzser úgy véli, hogy ezek a tényezők összességében visszatartják a fiatalokat a logisztikai pályától.

A logisztikai szakember szerint ideális lenne, ha olyan tartalmak is születnének, amelyek javítanák a teherautók megítélését, bár nem részletezte, hogy pontosan milyen tartalmakat képzel el ebben a szerepben.

Japánban a kamionsofőrök helyzete egyre kritikusabbá válik az elöregedő társadalom miatt, és a kormány idén először vezetett be szigorú szabályokat a túlórázásukra, ami befolyásolhatja az ország teljes logisztikai rendszerét. A New York Times tavaly decemberben részletesen beszámolt erről a helyzetről.

: IGN