Trump elleni merénylet: Amerikai politikusok reakciói

Az amerikai politikai élet szereplői egységesen elítélték a Donald Trump volt elnök elleni merényletet, miközben néhány republikánus politikus a demokratákra mutogat.

Joe Biden amerikai elnök imádkozik Trump gyógyulásáért és örömét fejezte ki amiatt, hogy politikai ellenfele már jobban van. Biden a nemzet egységének megőrzésére is felhívott, és hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálat munkatársai nem csak Trumpot, hanem az egész nemzetet védték a merénylet során.

Barack Obama volt elnök megnyugtatóan nyilatkozott arról, hogy Trump nem sérült meg súlyosan, és az udvarias, tiszteletteljes politikai magatartás melletti elköteleződés fontosságát hangsúlyozta. Bill Clinton volt elnök és felesége, Hillary Clinton is hálásak voltak Trump biztonságáért. George W. Bush volt elnök gyáva támadásnak nevezte az esetet, és feleségével együtt hálájukat fejezték ki a titkosszolgálat gyors beavatkozásáért.

Kamala Harris alelnök és férje imádkoznak Trumpért és az áldozatokért, és elítélték az „értelmetlen lövöldözést”. Mike Pence volt alelnök is Istennek adott hálát Trump túléléséért, és hangsúlyozta, hogy nincs helye a politikai erőszaknak az országban. Al Gore, Bill Clinton korábbi alelnöke szintén elítélte a politikai erőszakot, és imádkozik az érintettekért.

Melania Trump, Donald Trump felesége a merénylőt szörnyetegnek nevezte, és arra kérte az embereket, hogy ne engedjenek a gyűlöletnek és az erőszaknak. Chuck Schumer, a Szenátus demokrata többségének vezetője is a politikai erőszak ellen szólalt fel. Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke kongresszusi vizsgálatot ígért, és a politikai hangulat mérséklésére szólított fel.

J. D. Vance republikánus szenátor szerint a Biden-kampány retorikája vezetett a merénylethez, mivel Trumpot tekintélyelvű fasisztának állították be. Mitch McConnell, a Szenátus republikánus kisebbségének vezetője a titkosszolgálatok munkáját méltatta és örömét fejezte ki Trump jó állapota miatt. Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője hasonlóan reagált, míg Nancy Pelosi, a Képviselőház korábbi demokrata elnöke a politikai erőszak társadalmi helytelenségét hangsúlyozta.

Néhány republikánus képviselő, mint Marjorie Taylor Greene és Steve Scalise, a demokratákat tették felelőssé a merényletért, és az erőszakos retorika megszüntetését sürgették.