Lőszerautomaták az amerikai élelmiszerboltokban

Alabama, Oklahoma és Texas néhány kisvárosának vegyeskereskedéseiben már automatából is lehet lőszert vásárolni a mindennapi élelmiszerek mellett. A fegyvertartás ellenzői szerint ez növelheti a fegyveres erőszakos cselekmények számát az Egyesült Államokban, ahol a Függetlenség Napján legalább 33 ember esett áldozatul ilyen eseményeknek.

Az American Rounds cég által forgalmazott lőszerautomatákból csak ellenőrzött körülmények között és nagykorúak vásárolhatnak golyókat. A cég szerint a vásárlás biztonságosabb, mint az online értékesítés, ahol nem mindig szükséges az életkor igazolása, és a bolti vásárlásnál is, ahol lopás történhet. Az American Rounds tájékoztatása szerint az automatákból a legkülönfélébb kaliberű fegyverekhez vásárolhatunk lőszereket, köztük puskákhoz, sörétes- és kézifegyverekhez.

Grant Magers, a cégvezető, a második alkotmánymódosítás híve, és a "felelős fegyvertartást" szorgalmazza. Az Egyesült Államokban az idei év első felében 15 ember halt meg tömeggyilkosságban, szemben a tavalyi 39-cel. Magers elmondta, hogy 2023 tavaszán helyi élelmiszerüzletek keresték meg őt azzal, hogy az általa kifejlesztett technológiát lőszerek értékesítésére is felhasználnák.

Az Everytown for Gun Safety nonprofit szervezet alelnöke, Nick Suplina szerint nem kellene egyszerűsíteni és népszerűsíteni a lőszerek értékesítését egy olyan országban, ahol a fegyverek a gyermekek halálának vezető okai.

A lőszerautomatákat az élelmiszerboltok italautomatái közé helyezték el. A texasi cég szerint az automaták ötletét az élelmiszerboltok tulajdonosai vetették fel, és jelenleg hat ilyen automata működik, továbbiak pedig hamarosan üzembe helyezésre kerülnek Texasban és újdonságként Coloradóban is.

A vásárlás során az automata először mesterséges intelligencián alapuló igazolvány beolvasó és arcfelismerő szoftverrel ellenőrzi a vásárló igazolványát vagy jogosítványát, majd azonosítja a személyt. A teljes folyamat egy gyakorlott vásárló esetében másfél percig tart.

Az American Rounds lőszerautomatáit olyan kisvárosokban üzemeltetik, ahol nincs fegyverkereskedő, és a helyi boltosok a vadászat előtt ne kelljen hosszú utat megtenniük a vásárlóknak.

Az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Hivatal (ATF) engedélyezte az automatákat, és a cég vezetője szerint a lőszerek értékesítéséhez nem szükséges szövetségi engedély, de meg kell felelni az állami törvényeknek, valamint az alkalmazandó szövetségi törvényeknek. Az oklahomai főügyészi hivatal szerint „az állami törvények felülvizsgálata azt mutatja, hogy ezek az automaták törvényesnek tűnnek”.

Volt olyan helyi tisztviselő, aki fenntartással fogadta a döntést. Kip Tyner, Tuscaloosa városi tanácsának tagja például aggodalmát fejezte ki, hogy a lőszerek nem megfelelő emberek kezébe kerülhetnek.

A cikk végén megemlítik, hogy Donald Trumpot egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, a volt elnök sérüléseket szenvedett, de már elhagyhatta a kórházat. A feltételezett támadót, Thomas Matthew Crookst a hatóságok ártalmatlanították.