A spanyol himnusz titka: miért maradnak csendben a focisták?

A spanyol válogatott játékosai a nemzeti himnusz alatt nem énekelnek, ami nem hazafias dacból vagy énektudás hiányából fakad, hanem egyszerűen azért, mert a spanyol himnusz szöveg nélküli. A spanyol himnusz, a Marcha Real, már 1761-ben ismert volt, de csak II. Izabella királynő uralkodása alatt vált hivatalossá. A jelenlegi dallamot 1908-ban Bartolomé Pérez Casas alkotta meg, és egy 1997-es királyi rendelet tette hivatalossá Francisco Gau által B-dúrban szóló szimfonikus átiratát.

Spanyolország azon négy ország egyike, ahol hivatalosan szöveg nélküli a himnusz. A többi ilyen ország San Marino, Koszovó és Bosznia-Hercegovina. A spanyol himnusz története során többször is kapott ideiglenes szövegeket, például XIII. Alfonz és a Franco-rezsim idején, de ezek sosem váltak hivatalossá, és 1978 óta már nem is használják őket.

A spanyol himnusz szövegének hiánya mögött az ország etnikai széttagoltsága áll. A különböző régiók, mint például Katalónia, erős identitással rendelkeznek, és több régió saját himnusszal is büszkélkedhet. A Spanyol Olimpiai Bizottság 2007-ben pályázatot hirdetett a himnusz megszövegezésére, amelyre közel hétezer mű érkezett. Paulino Cubero szövege nyerte el a tetszésüket, amelyet a világhírű spanyol tenor, Plácido Domingo énekelt volna el, de a szöveg kiszivárgása után heves támadások érték, és az olimpiai bizottság nem tudta összegyűjteni az ötszázezer támogató aláírást, amely szükséges lett volna a törvényhozás meggyőzéséhez, így a projektet végül elvetették.

2018-ban Marta Sanchez popénekes saját verziót készített, amely szintén megosztotta a közvéleményt, de Mariano Rajoy akkori miniszterelnök szerint a kezdeményezés pozitív volt. Carmen Calvo, a szocialista kormány volt kulturális minisztere azonban kijelentette, hogy a spanyol himnusznak nincs és nem is kell szövege.

A himnusz eredetileg a gránátosok indulója volt, és III. Károly király nyilvánította azt 1770-ben Becsület-indulóvá. Lassan egyre népszerűbbé vált, és Királyi indulóként kezdték el emlegetni, mert minden olyan eseményen lejátszották, amelyen a királyi család valamely tagja megjelent. Hivatalos szövege azért nincs, mert a spanyolok nem tudnak egyhangúlag megegyezni abban, melyik verzió legyen az. Az első próbálkozás 1870-ben volt, egy katonai tábornok hirdetett versenyt költők és zenészek között, de a bíráknak nem sikerült konszenzusra jutniuk, melyik legyen a győztes.