A megdöbbentő merénylet teljesen átalakította az elnökválasztási versenyt

Amerika kettészakadt: Donald Trump legközelebbi szövetségesei és támogatói már Joe Bident hibáztatják az erőszakért, akinek kampánya most minden politikai nyilatkozatot szüneteltet és azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsa eddigi televíziós hirdetéseit.

Azok a rendkívüli képek, amint egy dacos Donald Trump öklét a levegőbe lendíti, vérrel az arcán, akit a titkosszolgálat levisz a színpadról, nem csupán történelmet írnak, hanem megváltoztathatják a novemberi elnökválasztás menetét. Ez a sokkoló politikai erőszakos aktus elkerülhetetlenül hatással lesz a kampányra – írta röviddel a lövöldözés után elemzésében a BBC. A portál egyben megerősítette: az amerikai titkosszolgálat ügynökei a helyszínen agyonlőtték a gyanúsítottat. A bűnüldöző források pedig azt mondták a BBC amerikai partnerének, a CBS Newsnak, hogy merényletként kezelik a támadást.

A képet – egy vérző Trumpot, ököllel a levegőben, akit elkísérnek – fia, Eric Trump gyorsan közzétette a közösségi médiában a következő felirattal: "Ez az a harcos, akire Amerikának szüksége van."

Joe Biden elnök röviddel a lövöldözés után megjelent a tévében, és azt mondta, Amerikában nincs helye az ehhez hasonló politikai erőszaknak. Aggodalmát fejezte ki republikánus ellenfelével kapcsolatban, és azt mondta, reméli, hogy még ma este beszélni fog vele. Mindenesetre Joe Biden választási kampánya a történtek után minden politikai nyilatkozatot szüneteltet, és azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsa televíziós hirdetéseit, egyértelműen úgy gondolva, hogy jelenleg nem lenne helyénvaló Donald Trumpot támadni, és ehelyett a történtek elítélésére koncentrál.

A politikai spektrum minden részéről érkező politikusok – olyan emberek, akik nagyon kevés másban értenek egyet – összegyűlnek, hogy azt mondják, az erőszaknak nincs helye a demokráciában. Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter volt elnökök gyorsan elítélték az erőszakot, és azt mondták, mennyire megkönnyebbültek, hogy Trump nem sérült meg súlyosan. Donald Trump legközelebbi szövetségesei és támogatói már most is Bident hibáztatják az erőszakért, az egyik republikánus kongresszusi képviselő pedig „gyilkosságra való felbujtás” vádjával vádolja az elnököt az X-en megjelent bejegyzésében.

J.D. Vance szenátor, Donald Trump egyik lehetséges alelnökjelöltje azt mondta, hogy a Biden-kampány retorikája közvetlenül ehhez az incidenshez vezetett. Más republikánus politikusok is hasonló dolgokat mondanak, amelyeket ellenfeleik szinte biztosan gyújtósnak ítélnek majd az amerikai politika veszélyes időszakában. Már most láthatjuk, hogy ez a megrázó esemény átformálja a választási kampányt.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is reagált a történtekre, megdöbbenését fejezte ki és mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak, hangsúlyozva, hogy az ilyen erőszaknak nincs helye sehol a világon. Donald Trump, aki a támadás során a jobb fülét érte lövedék, már elhagyhatta a kórházat, és telefonon beszélt Joe Bidennel, bár a beszélgetés részleteit nem hozták nyilvánosságra. Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban, és részvétét fejezte ki a támadás áldozatának.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi, Thomas Matthew Crooks, aki a republikánusként regisztrált és a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. Biden elnök a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en tartózkodott egy templomban, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a kérdésről.

Joe Biden a Fehér Házban beszélt a Trump elleni merényletről, és megerősítette, hogy „rövid, de jó” beszélgetést folytatott riválisával a merényletet követően. Az elnök hangsúlyozta, hogy Amerikában nincs helye az ilyenfajta erőszaknak, semmilyen erőszaknak, és egy merényletkísérlet mindennel szembemegy, amiért az Egyesült Államok nemzetként kiáll. Biden elrendelte a történtek független vizsgálatát, melynek eredményét a nyilvánossággal is meg fogják osztani, és arra kérte az amerikai lakosságot, hogy ne bocsátkozzanak feltételezésekbe, hanem hagyják az FBI-t, hogy a feladatát végezze. Az elnök washingtoni idő szerint 20 órakor (magyar idő szerint hajnali 2 órakor) hosszabb beszédet is intéz majd a nemzethez az Ovális Irodából.

Donald Trump a Truth Social nevű közösségi média platformon mondott köszönetet az érte elmondott imákért, és megemlékezett a merénylet áldozatairól. Kijelentette, hogy nem engedhetjük, hogy a gonosz győzedelmeskedjen, és hangsúlyozta, hogy az ilyen erőszaknak nincs helye Amerikában. Köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért. A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket. Trump saját tulajdonában lévő Tuth Social nevű közösségi média platformon szólalt meg az őt ért merénylet után, és köszönetet mondott az érte elmondott imákért. „Köszönöm mindenkinek a tegnapi gondolataitokat és imáitokat, hiszen egyedül Isten volt az, aki megakadályozta, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen” – fogalmazott a Republikánus Párt elnökjelöltje. Elmondta, hogy egyáltalán nem ijesztette meg őket a támadás, hanem ellenállóak maradnak a hitükben és dacosak a gonoszsággal szemben. „Imádkozunk a sebesültek felépüléséért, és szívünkben őrizzük annak a polgárnak az emlékét, akit oly szörnyű módon öltek meg” – mondta.

(Borítókép: Egy férfi nézi a tévét, miután lövések dördültek a Trump-gyűlésen Pennsylvaniában, az Egyesült Államokban 2024. július 13-án. Fotó: Celal Gunes / Anadolu / Getty Images)