Egyetlen döntés, ami megváltoztatta a harc menetét Ukrajnában

A CNN beszámolója szerint az Egyesült Államok és más partnerek által adott engedély, mely lehetővé tette az ukrán erők számára, hogy hivatalos orosz területeket támadjanak, jelentős változást hozott a fronton Ukrajna javára.

Az Egyesült Államok és Németország hosszú ideig ellenállt annak, hogy az ukránok az általuk biztosított fegyverekkel orosz területeket támadjanak, de a tavaszi orosz tüzérségi támadások és szárazföldi offenzíva után Washington és Berlin engedélyezte az ilyen támadásokat, különösen a Harkiv megyéhez közeli területeken. Az ukrán biztonsági szolgálatnál dolgozó egyik fegyveres szerint ez lehetővé tette számos sikeres ellentámadást, és az orosz hadsereg már nem érezheti magát büntetlennek és biztonságban.

Az amerikai Képviselőház jóváhagyása a fegyverszállításokra is fontos változást hozott, amelynek hatását nap mint nap látni lehet a harctéren a tüzérség, a nagyobb hatótávolságú rakéta-sorozatlövő rendszerek és a különböző lőszerek révén. Egy Ivan nevű ukrán katona szerint a leghatékonyabb fegyvereket ott vetik be, ahol az oroszok áttörést próbálnak elérni, ami jelentősen lassítja az orosz előrehaladást.

Az engedélyeknek köszönhetően az ukrán haderő több orosz célpontot is megsemmisített vagy jelentősen megrongált, köztük egy ezredparancsnokságot Belgorodban, egy lőszerraktárat Voronyezsben, egy drónlétesítményt és egy repülőteret Krasznodarban, valamint kommunikációs központokat Brjanszkban és haditengerészeti telephelyeket a megszállt Krímben. Az ATACMS amerikai rakéták bevetése jelentősen javította a rakétatalálatok hatékonyságát.

Konrad Muzyka védelmi elemző szerint az oroszok már nem tudják támadni Harkiv megyét SZ-300-as és SZ-400-as rendszerekkel, mivel az ukránok HIMARS rendszerekkel lőtték ezeket a célpontokat Belgorod régióban, ami miatt az oroszoknak messzebbre kellett áttelepíteniük ezeket a rendszereket. Egy másik ukrán katona szerint, bár a fegyverek javították a helyzetet, nem elegendőek ahhoz, hogy drámaian megváltoztassák a harc menetét, mivel az ellenség ki van fáradva, de nem semmisült meg.

Muzyka rámutatott, hogy Kijev túl későn kezdte el az új mozgósítást, és az újonnan behívott katonák csak szeptemberben érkezhetnek be a frontra, ami újabb orosz szerzemények lehetőségét vetíti előre. Az elemző szerint problémát jelent, hogy nem világos, mi Ukrajna közeljövőbeli terve, és hogy a Nyugat is arra vár, hogy Ukrajna milyen stratégiát dolgoz ki az ellentámadásra.