A „cancel-culture” nem kíméli a görög isteneket sem

Mexikóban, a Progresóban található Mexikói-öbölben egy Poszeidón szobor körül kialakult vita a helyi maja közösség, turizmusfejlesztők és a környezetvédelmi hatóságok között. A maja közösség szerint a görög istent ábrázoló alkotás nem illik a tengerpartra, míg mások szerint a szobor turistákat vonz. Egyesek pedig attól tartanak, hogy a szobor felkorbácsolja a maja viharisten, Chaac haragját.

A Yucatán állambeli Progresóban található szobrot, amely a görög tengeristen, Poszeidón egy ábrázolása, a helyi tanács állíttatta, de a szükséges környezetvédelmi engedélyek hiánya miatt a mexikói környezetvédelmi ügynökség jogosan döntheti le. A szobrot már ellátták egy „zárva” matricával, ami a hamarosan bekövetkező megsemmisítés előjele lehet.

Carlos Morales, az Őslakos Stratégiai Percsoport vezetője, aki a panaszt benyújtotta, kijelentette, hogy a görög isten ábrázolása idegen a maja kultúrában, és emberi joga, hogy megőrizzék a maják szokásait. Morales szerint a szobor nem illik az országba, és hiányoznak a megfelelő engedélyek a létesítményre.

Ezzel szemben Lizeth Alvarado Juárez, egy progresói hotel alkalmazottja szerint a szobor kiváló turistalátványosság, amely miatt még az állam fővárosából, Meridából is érkeznek látogatók. Juárez úgy véli, hogy a maja kultúra nem sérül, és a panasztevők túlzottan fújják fel a helyzetet, mondván, hogy „minden a mémekről szól”.

Azonban vannak, akik szerint a szobornak távoznia kell, mivel felbosszantotta a maja viharistent, Chaac-ot, aki a legendák szerint hatalmas és kevésbé jóképű. Ők úgy vélik, hogy a szobor jelenléte miatt érkezett a Beryl hurrikán a térségbe.