Kitörő fogadtatás, betörő kirakatok – amikor utcai randalírozásba torkollt Spencer Davis budapesti koncertje

Májusban érkezett a Nashville Teens, júliusban a Spencer Davis Group: 1967-ben volt kamaszkorunk legszebb tavasza-nyara. A bódulat egészen addig tartott, míg a rendőrség végig nem vert a Thököly úton randalírozó – vagy éppen csak hazafelé tartó – beatnikeken.

Szinte hihetetlen, de 1967-ben másfél hónapon belül két brit beategyüttes is fellépett a Kisstadionban. A Nashville Teens, amelynek Tobacco Road című dala 1964-ben hatodik volt az Egyesült Királyság slágerlistáján, már előzőleg körbejárta az országot. Pécsen például két előadást kellett tartania a szabadtéri színpadon, akkora volt az érdeklődés. Az Erkel Színházban is megfordultak, ahol délután a Nashville Teens, este pedig Johann Strauss Denevérje ment Moldován Stefániával és Melis Györggyel.

A Nashville Teens országos turnéja nem mindenhol aratott osztatlan sikert. Zalaegerszegen például a helyi lap úgy fogalmazott, hogy a nézősereg "befogott füllel 'élvezte'" a zenekar koncertjét. Ennek ellenére a hivatalos szervek kedvelték a Nashville-t, az énekes Ray Phillipset még az 1967-es Táncdalfesztivál gálaestjére is meghívták Gigliola Cinquettivel együtt.

A Kisstadionban a Nashville Teens többek között a Cream, Bob Dylan, Jerry Lee Lewis, a Righteous Brothers, a Rolling Stones, Larry Williams és Randy Newman dalait is előadta. A koncerten a Nashville Teens három "saját" világszámát is hallhatta a közönség, amelyeket John D. Loudermilk komponált az együttesnek.

A koncertet délután kezdték, hogy elkerüljék az esti randalírozást. A Nashville Teens egy év múlva ismét Magyarországra jött, és több városban is fellépett. A műsorokat a húsz éves Dévényi Tibor konferálta.

Az Omega tagjai 1967-ben Spencer Davist nevezték meg zenei példaképüknek. Ugyanebben az évben a Spencer Davis Group is fellépett a Kisstadionban, már Stevie és Muff Winwood nélkül. A koncerten a Keep On Running és a Somebody Help Me című slágereket is eljátszották, amelyek a brit listák élén szerepeltek.

A koncerten a rendőrség jelenléte provokációt váltott ki a közönségből, ami később utcai randalírozásba torkollt. A karhatalom lovas rendőrökkel és nyitott rendőrautókkal árasztotta el Zuglót, ami tovább fokozta a feszültséget. Az események során több fiatal a fogdában kötött ki.

A Magyar Ifjúság című hetilap szerint a botrányt keltőknek továbbra is szigorú rendőröket ígértek a hangversenyekre. Az Ifjúsági Magazin szerint a Spencer Davis együttes jó produkciót nyújtott, de a közönség viselkedése felülmúlta a várakozásokat.

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat kiadott egy Spencer Davis-kislemezt, amely a Gimme Some Lovin’ és a Keep On Running dalokat tartalmazta. Ez a korong 1967 júliusában a hatodik helyen szerepelt az MHV eladási listáján. Spencer Davis a Táncdalfesztiválra nem kapott meghívót, így maradt az Illés és Koós János gálaestje.