A Donald Trumpra támadó merénylő édesapja megszólalt

Újabb részletek kerültek napvilágra Thomas Matthew Crooksról, a 20 éves fiatalemberről, aki megpróbálta megölni Donald Trump volt amerikai elnököt. A lövedék a fülét súrolta, és a támadás során egy ember életét vesztette, további kettő pedig életveszélyesen megsebesült.

Donald Trumpra egy pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen történt támadás során több lövést adott le egy 20 éves férfi. A volt elnök könnyebben sérült meg, míg egy másik ember, Corey Comperatore, a Buffalo Township önkéntes tűzoltóparancsnoka, a támadásban meghalt, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A sérültek között van az 57 éves David Dutch, a Pennsylvaniai Tengerészgyalogság parancsnoka, aki két műtéten esett át, miután a máját és a mellkasát érte találat, valamint a 74 éves James Copenhaver Moon Townshipből. Mindkét sérült állapota már stabil. Az esetet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli, a támadót a helyszínen lelőtték a hatóságok.

Thomas Matthew Crooks a kampánygyűlés helyszínétől távol, egy háztetőn fekve próbálta megölni a republikánus elnökjelöltet. A fiatal férfi korábban még nem szavazott elnökválasztáson, idén ősszel lett volna erre először lehetősége. A választói nyilvántartás szerint republikánus szavazóként szerepel, de a Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint egy Thomas Matthew Crooks nevű adományozó 2021-ben 15 dollárt adott egy demokrata kapcsolódású szervezetnek.

Crooks 2022-ben érettségizett, és az évkönyv fotóján egy szemüveges, fogszabályzós fiatal látható amerikai zászlós pólóban. A közösségi médiában terjedő kép mellett egy videó is napvilágot látott, amely a ballagásán készült. Egykori iskolatársai szerint Crooks magának való, magányos fiatalként volt ismert, akit gyakran zaklattak és piszkáltak, mert nem illett be az osztályba, és gyakran hordott vadászöltözéket az iskolában.

Az édesapja, a 53 éves Matthew Crooks a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy próbálja megérteni a történteket, de nem kíván részletekbe menni, amíg nem beszélt a rendvédelmi szervekkel. A család számára váratlanul érkeztek az események. A CBS News szerint Crooks egy AR típusú puskával volt felfegyverkezve, és bár a hatóságok még vizsgálják az indítékát, ismertté vált, hogy nem volt büntetett előélete. A Bethel Park gimnáziumban érettségizett, kiváló tanuló volt, és abban az évben 500 dolláros "sztárdíjat" kapott a Nemzeti Matematikai és Tudományos Kezdeményezéstől.

A támadás áldozatának, Corey Comperatore-nak a nővére, Dawn Comperatore Schafer a közösségi médiában így emlékezett meg róla: "Ő egy hős volt, aki megvédte a lányait. A felesége és a lányai most élték át az elképzelhetetlent. A kisöcsém most töltötte be az 50. életévét, és még annyi életet kellett volna megtapasztalnia. A gyűlöletnek nincsenek határai és a szeretetnek nincsenek határai." Corey Comperatore a lövések eldördülésekor saját testével védte meg családtagjait, ezért őt érték a golyók, és a tűzoltóként dolgozó férfi két lánygyermek apja volt.

Melania Trump, a volt amerikai elnök felesége, megtörte a csendet és közleményében így nyilatkozott: "Egy szörnyeteg, aki embertelen politikai gépezetként ismerte fel a férjemet, megpróbálta kicsengetni Donald szenvedélyét - nevetését, leleményességét, a zene szeretetét és inspirációját. Amikor láttam, ahogy az az erőszakos golyó eltalálja a férjemet, Donaldot, rájöttem, hogy az én életem és Barron élete pusztító változás előtt áll. Hálás vagyok a bátor titkosszolgálati ügynököknek és a rendfenntartó erők tisztviselőinek, akik a saját életüket kockáztatták, hogy megvédjék a férjemet."

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy beszélt a volt elnökkel, aki jól van, és részvétét fejezte ki a merénylet áldozatának családja felé. Biden hangsúlyozta, hogy Amerikában nincs helye az ilyen erőszaknak, és az egységesség a legfőbb cél. Az elnök arra kérte mindenkit, hogy hagyják, hogy az FBI végezze a dolgát, ne bocsátkozzanak feltételezésekbe azzal kapcsolatban, hogy mi lehetett a merénylő motivációja, ami ezen a ponton egyelőre még mindig nem ismert. A titkosszolgálat továbbá átvizsgálja a biztonsági intézkedéseket, és arra is indul nyomozás, hogyan lehetett az, hogy egy ilyen merénylet megtörténhetett.

Biden elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálat és a többi rendvédelmi szerv emberei szó szerint a nemzetért kockáztatták az életüket. Az elnök háláját fejezte ki a titkosszolgálat és a többi rendvédelmi szerv embereinek, akik a merénylet során a saját életüket kockáztatták. Biden továbbá utasította a titkosszolgálat vezetőjét, hogy vizsgálja felül a közelgő republikánus nagygyűlés védelmére hozott valamennyi biztonsági intézkedést, és független vizsgálatot kezdeményezett a támadás körülményeinek feltárására.