A Bánkitó Fesztivál költési szokásai: kevesebb pénzből is jól érezhetik magukat a fiatalok

A Bánkitó Fesztiválon a fiatalok jóval kevesebbet költenek, mint a nagyobb fesztiválokon, mint például a Balaton Soundon, ahol naponta akár százezer forintot is elkölthetnek, míg a Bánki-tó melletti eseményen ez az összeg egy hét alatt sem éri el ezt a szintet.

A Bánkitó Fesztivál, amely a fővárostól 70 kilométerre helyezkedik el, az alternatív zene kedvelőinek körében vált az egyik legnépszerűbb rendezvénnyé. A családias hangulatú eseményen gyermekmegőrző, kerekasztal beszélgetések és közösségi horgolás is várja a látogatókat, akik a festői környezetben pihenhetnek a hajnali órákig tartó bulizás előtt.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a fesztivál árai barátságosabbak, mint a hasonló nagyrendezvényeken. A hetijegy ára 52 ezer forint, míg a napijegyek 24.500 forintba kerülnek, ami jelentősen alacsonyabb, mint a Balaton Soundon tapasztalt árak. A Soundon a bérletek és napijegyek ára a Bánkitónál kétszerese vagy annál is több.

A Bánkitón a dobozos sör 1300 forintért, a sportfröccs 1160 forintért kapható, szemben a Soundon tapasztalt 1990 forintos dobozos sör és 1890 forintos csapolt sör árával, plusz a 800 forintos repohár díjával. A Bánkitó Fesztivál környezettudatos hozzáállása is megmutatkozik abban, hogy a látogatókat arra buzdítják, hozzanak magukkal repoharat, így további kiadások nélkül élvezhetik az italokat.

A fesztiválozók átlagosan 30-50 ezer forint közötti összeget költenek el az ötnapos rendezvény alatt. Sokan tudatosan költenek, kihasználják a környék adta lehetőségeket, például a kisboltokat, és a koncertek előtt kezdik az iszogatást, hogy a fesztivál területén kevesebbet kelljen költeniük.

A látogatók szerint egy étkezésért a fesztiválon belül legfeljebb 4000 forintot hajlandóak kifizetni, e felett már nehezebben nyúlnak a pénztárcájukhoz. Azonban a fáradtság és a szükség hatására hajnalban előfordul, hogy 6-7 ezer forintot is hajlandóak fizetni egy hamburgerért.