Ukrajnai katonák váratlanul eltűntek egy kulcsfontosságú szektorból

Ukrajna katonai erőit kivonta a fehérorosz határról, amit Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök jelentett be.

A Belta hírügynökség szerint korábban jelentős eszkaláció volt tapasztalható az ukrán határon, ami válaszlépésekre késztette a fehérorosz haderőt. Az ukrán haderő korábban jelentősen megerősítette a határ védelmét, többek között egy nagy fal építésével is, mivel attól tartottak, hogy újabb orosz támadás indulhat a szektorból, vagy Fehéroroszország is beavatkozik a konfliktusba.

Lukasenka elnök bejelentése szerint az ukrán hadsereg elhagyta a fehérorosz határt, és a korábban ott állomásozó katonák és alakulatok eltűntek. "Most már nincsenek problémáink az ukránokkal és reméljük, nem is lesz" – mondta Lukasenka. A fehérorosz elnök azt is hozzátette, hogy szerinte ideje lenne Oroszországnak és Ukrajnának leülni tárgyalni a háborús helyzet rendezéséről. Lukasenka hangsúlyozta, hogy az orosz, ukrán és belarusz ugyanaz a nép, és bár az ukránok jelenleg ellenségként tekintenek Oroszországra és Fehéroroszországra, valójában nem azok.

Egy független forrás még nem erősítette meg az ukrán haderő kivonulását a térségből, de a lépés összességében logikusnak tűnik. Az orosz hadsereg már több mint egy éve kivonult Belaruszból, és Lukasenka hadereje nem jelent komoly fenyegetést az ukrán fegyveres erők számára. Így várható volt, hogy Kijev előbb-utóbb átcsoportosítja harci képességeit más szektorokba, ahol az orosz hadsereg aktív fenyegetést jelent. Lukasenka szerint Oroszország készen áll a tárgyalásokra, és úgy véli, hogy a NATO kényszeríti az ukrán haderőt a harcok folytatására, miközben Ukrajnában is sok "normális ember" él, különösen a haderőben.