NATO felfedi az ukrán ellentámadás időzítését, amerikai-orosz védelmi miniszteri egyeztetés

Telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter, miközben a NATO információi szerint Ukrajnának még egy évet kell várnia a következő jelentős ellentámadásra. A Kreml újabb eszkalációra figyelmeztet, és jelentős tüzérségi támadások történtek Herszonnál.

Egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint Ukrajnának még egy évet kell várnia, mielőtt újabb ellentámadást indíthat az orosz erők ellen. Annak ellenére, hogy a NATO-tagok a washingtoni csúcstalálkozón nemrégiben 40 milliárd dolláros katonai segélyt ígértek Ukrajnának, ezek a segélyek csak hetek vagy hónapok múlva érkeznek meg a frontvonalhoz, és nagy részük hosszú távú támogatást jelent.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint Ukrajna a következő hat hónapban védekezésre kényszerül, míg a meg nem nevezett NATO-tisztviselő szerint a segélyek lehetővé teszik, hogy Ukrajna 2025-ben indítson ellentámadást Oroszország ellen. Ukrajna előző, 2023-as ellentámadása nem hozott jelentős áttörést, és az év elején Ukrajna ellátási hiánnyal szembesült, ami Oroszországnak lehetőséget adott további területek elfoglalására Kelet-Ukrajnában. Az amerikai segélyek áprilisi felszabadítása segített lassítani az orosz előrenyomulást, de Ukrajna csalódottságát fejezte ki a segélyek lassú beérkezése és a fegyverek használatára vonatkozó korlátozások miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy oldja fel ezeket a korlátozásokat.

Pénteken az orosz erők jelentős tüzérségi támadást hajtottak végre Herszonban, amely jelentős károkat okozott az épületekben, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Andrej Belousov orosz védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonbeszélgetésen tárgyalt az eszkalációs kockázatok csökkentéséről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten Nagy-Britanniába látogat, ahol európai vezetők előtt fog beszédet mondani, és először látogat Írországba is. Az ukrán külügyminisztérium elutasította az ország vízierőművei ellen tervezett támadásokkal kapcsolatos orosz vádakat. Ukrajna legfőbb ügyésze felszólította az ICC-t, hogy vonja felelősségre Oroszországot a kijevi gyermekkórház elleni rakétacsapás miatt. A Kreml arra figyelmeztetett, hogy veszélyes eszkaláció lenne, ha a nyugati országok döntései lehetővé tennék, hogy Ukrajna a szállított fegyverekkel orosz belterületeket támadjon.