Napenergiával működő sörfőzde és sólávás erőmű

A napenergia hasznosítása egyre népszerűbb, és nem csak a fotovoltaikus rendszerek terjednek. Spanyolországban például napenergiával főznek sört, és olyan módszereket is alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az energiatárolást akkumulátorok nélkül. Magyarország a megújuló energia felhasználásában még fejlődhet, de a fotovoltaikus rendszerek terén már az élvonalban van.

Magyarország a megújuló energia felhasználásában még van hova fejlődni, hiszen az Eurostat 2022-es adatai szerint a felhasznált energia 15,19 százaléka származott megújuló forrásokból, ami elmarad az uniós átlagtól. Azonban a beépített fotovoltaikus termelőkapacitás terén jelentős fejlődés történt, 2019–2023 között 265 százalékkal bővült.

A napenergia hasznosításának alternatívái között említést érdemel a spanyolországi Andalúzia, ahol a megújuló energiatermelési kapacitást 2007–2023 között öt és félszeresére növelték. Itt nem csak fotovoltaikus napelemeket telepítettek, hanem a nap-hőenergiát is hasznosítják, például sörfőzésre.

A napfénnyel főzött sör

Európában az első sörfőzde, amely napenergiával főzi a sört, Andalúziában található. A Heineken által üzemeltetett sörfőzde nap-hőenergiás rendszerét a francia Engie energiamulti spanyol leányvállalatával együttműködésben építették. A rendszer 30 MW csúcsteljesítményű, és 68 MWh tárolási kapacitással rendelkezik, így napsütés nélkül is képes a sörgyár hőenergia-szükségletének 64 százalékát biztosítani.

A beruházás költsége 21,7 millió euró volt, amelynek 61 százalékát támogatásból fedezték. A Heineken a rendszerrel 60 százalékkal csökkentheti a gázfelhasználását, és évente közel 7000 tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerülheti.

A sólávatorony

A Gemasolar naphőerőmű a nap hőjét hasznosítja, és 2011-es üzembe állításakor a világ első ilyen technológiájú kereskedelmi célú létesítménye volt. Az erőmű 19,9 MW névleges elektromos teljesítménnyel rendelkezik, és éves szinten 30 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását kerülhető el vele.

Az erőmű működése során a legnagyobb kihívást a galambpiszok jelenti, amely a torony belsejében felgyűlik. A technológia előnyei ellenére a gazdasági fenntarthatóság szempontjából nem mindenütt működik, mivel sok napos órára és jelentős intenzitású napsütésre van szükség.

A cég jelenleg nem tervez hasonló újabb beruházást, mivel a bizonytalan energiapiaci helyzet és a magas beruházási költségek miatt egy ilyen létesítmény felhúzása akár 300 millió eurót is felemészthet.