Johannes-Harm Hovinga lyukasztóval darabolja az ENSZ klímajelentését

A holland Johannes-Harm Hovinga művész napi hat órán át lyukasztóval aprítja szét az ENSZ hatodik klímajelentését az Arnhem Múzeumban, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára.

Hovinga a 7705 oldalas dokumentum "megsemmisítésével" két hete kezdett el foglalkozni. Célja, hogy ráirányítsa az emberiség és a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás következményeire, mint például a hőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási események és a biodiverzitás csökkenése. A művész a performansz során nem eszik, és csak szükség esetén tart szünetet. Az akciója során jelentkező fizikai fájdalmak ellen fájdalomcsillapítót szed.

Az "Elefánt a szobában" című 20 napos performansz során Hovinga nehézségekről is beszámolt, mint például a monoton mozgás okozta fájdalomról. A múzeum látogatói különböző módon reagálnak a művész akciójára: vannak, akik köszönő levelet írnak, mások pedig a Világgazdasági Fórum bábjának tartják őt, és fenyegetések is érik az interneten.

Hovinga korábban is végzett hasonló akciót, amikor két évvel ezelőtt 11 napig lyukasztott, és a közönséget is bevonva mutatta be az "Elefánt a szobában" rövidebb verzióját. A művész tervei szerint a következő akcióját a novemberi COP29 klímacsúcs alkalmával kívánja megrendezni.

A Just Stop Oil klímaaktivistái még radikálisabb módszereket alkalmaznak, mint például a Stonehenge narancssárga színű porfestékkel történő lefújása, vagy Van Gogh 72,5 millió font értékű Napraforgó című festményének paradicsomlevessel való leöntése, hogy felhívják a figyelmet a pusztulás és a tömeges éhezés veszélyére.