A migránsok és menekültek nagyobb kockázatnak voltak kitéve a COVID-19 járvány alatt

A migránsok, menekültek és belső menekültek sokkal nagyobb veszélynek voltak kitéve a koronavírus-járvány során, mint az átlagnépesség, ami részben az őket érintő védekezési intézkedések hiányosságainak is tulajdonítható. Ezt egy a Lancet folyóiratban megjelent metaanalízis mutatja be, amely 25 adatbázis és a grey literature, azaz a hagyományos tudományos kiadványokon kívüli jelentések adatait elemezte.

A kutatók 2019 decemberétől 2023 szeptemberéig terjedő időszakban megjelent tanulmányokat vizsgáltak meg, és 17 088 jelentésből 370-et válogattak be a kutatásukba. Az így összegyűjtött 53 millió résztvevő adatai alapján megállapították, hogy a migránsok 84 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, és 10 százalékkal gyakrabban kerültek kórházba, mint az átlagnépesség.

A sürgősségi ellátásra kerülő migránsok aránya 23 százalékkal volt magasabb, de a kórházban kezelt Covid–19 betegek közül 44 százalékkal kevesebben haltak meg. Ugyanakkor a teljes migráns és menekült populáció tekintetében a halálozási arány 46 százalékkal magasabb volt.

A kutatás vezetője, Kayvan Bozorgmehr, a Bielefeld Egyetem kutatója szerint a migránsok nemcsak a világjárvány korai szakaszában, hanem a teljes időtartama alatt fokozottan ki voltak téve a SARS-CoV-2 megbetegedés kockázatának. A migránsok körében a kórházi kezelésre kerülés gyakorisága nem volt magasabb, de súlyosabb kórlefolyást tapasztaltak, ami több intenzív osztályos kezelést eredményezett. Habár a klinikai halálozás alacsonyabb volt a fiatalabb átlagéletkor miatt, a teljes halálozás általában magasabb volt, különösen a magas jövedelmű országokban.

A kutatók szerint a jövőbeni járványok esetén az egyes országoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a migránsokra és menekültekre. A vizsgált országokban az adatszolgáltatás minősége változó volt, különösen a migránsokra vonatkozó adatok esetében, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy ezek a csoportok kevesebb figyelmet kaptak a védekezés során. A vizsgált tanulmányok csupán nyolc százaléka közölt adatokat a migránscsoportok oltási lefedettségéről, és ezek többsége alacsonyabb immunizáltsági arányt talált a nem migránsokhoz képest.