Két francia rögbist vádolnak nemi erőszakkal Argentínában

Nemi erőszakkal vádoltak meg két fiatal francia rögbijátékost Argentínában, miután egy győztes mérkőzés után állítólag megerőszakoltak egy nőt egy hotelben. A BBC szerint a 20 éves Hugo Auradou és a 21 éves Oscar Jegou elleni vádak szerint a játékosok egy 39 éves nőt bántalmaztak és többször is megerőszakoltak Mendozában.

A nő vallomása szerint az eset a francia csapat szállásán történt, miután az egyik férfival elhagyta az éjszakai bárt és felment vele a szobájába. Az ügyvédje szerint a nőt az egyik férfi egyszer, a másik hatszor erőszakolta meg, és súlyos sérüléseket szenvedett, többek között az arcán, hátán, mellén, lábán és bordáin is.

A rögbijátékosok a meghallgatáson nem tettek vallomást, de állításuk szerint a nővel kölcsönös beleegyezéssel történt az aktus, az erőszakot pedig tagadták. A vizsgálatok idejére mindketten őrizetben maradnak. A játékosok ügyvédje szerint ügyfelei ártatlanok és vannak tanúk, valamint kamerás felvételek, amelyek alátámaszthatják az ő verziójukat.

Francia profi MTB-s átugrotta a Tour de France mezőnyét

Valentin Anouilh, a francia profi MTB-s, látványos mutatvánnyal hívta fel magára a figyelmet, amikor átugrotta a Tour de France verseny mezőnyét. Anouilh 12 métert zuhant és 8 métert repült az akció során. Ez nem az első ilyen mutatványa, hiszen már 2019-ben is végrehajtott egy hasonló ugrást.

Élő egerek beleiben szerkesztették baktériumok génjeit

Francia tudósok egy új módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a bélbaktériumok génjeinek szerkesztését élő egerekben. A párizsi Eligo Bioscience kutatói által kifejlesztett technika a CRISPR-Cas génszerkesztő rendszert használja, de egy újítással: egy baktériumokra specializálódott vírus, bakteriofág segítségével juttatják célba a génszerkesztő eszközt, anélkül, hogy a vírus replikálódna vagy terjedne.

A módszerrel sikerült az egerekben élő Escherichia coli baktériumok több mint 90 százalékának genetikai módosítása. A kutatók egy saját vektort alkalmaztak, amely a bázisszerkesztőt szállította. A kísérlet során egy olyan enzim, a β-laktamáz termelését vezérelték, amely az antibiotikumokkal szembeni ellenállásban játszik fontos szerepet. A kezelést követő nyolc órában a baktériumok 93 százalékának génjei felülíródtak.

Egy másik kísérlet során egy neurodegeneratív és autoimmun betegségekben érintett fehérjét céloztak meg, és három héttel a kezelés után a módosított baktériumok aránya 70 százalék volt a kísérleti állatokban. A kutatás jelentős előrelépést jelent a mikrobák szerkesztése általi gyógyítás terén, és megakadályozza a szerkesztett DNS terjedését. A kutatócsoport a következő lépésként azt vizsgálja, hogy a mikrobiom szerkesztése miként hat az állatok egészségére.

Szombaton egész Európában ismét késnek a repülőjáratok

A Ryanair a légiforgalmi irányító személyzet hiányát okolja.

Július 13-án szombaton Európa szerte késésekre kell számítani a légiközlekedésben – közölte a Ryanair. A légitársaság a francia légiforgalmi irányító személyzet (ATC) ismételt hiányával indokolja a késéseket. A cég elnézést kér az utasoktól, de mint írják nincsen ráhatásuk a késésekre. Egészen konkrétan az említett napon, a Ryanair első hullámban induló járatainak 19%-a (574 repülőgépből 110) késett az ATC személyzethiány miatt. Valószínűleg a hajnali csúszás egész nap problémákat fog okozni.