A világ megérett a Hawk Tuah-ra

Hetekkel ezelőtt Hailey Welch, egy átlagos amerikai lányból internetes szenzáció vált, miután egy utcai interjúban elárulta, mitől indulnak be a férfiak az ágyban. Welch a Tim & Dee TV YouTube-csatornán tűnt fel először, ahol a következő mondatot ejtette ki: "Meg kell adnod nekik azt a hawk tuah-t, rá kell köpnöd arra a dologra!" Ez az őszinte, ordenáré viselkedés milliók szívét hódította meg, és Welch hirtelen nagy népszerűségre tett szert.

Welch Instagram-oldalát júniusban több mint 700 ezer felhasználó követte, így már közel 1,2 millió követőnél jár a platformon. Az eredeti videó, amiben feltűnik, már 4,8 millió megtekintést ért el. A TikTokon egy hónap alatt több mint 106 ezer vele kapcsolatos tartalmat gyártottak, és a Google Trendek szerint közel 10 millióan kerestek rá a Hawk Tuah kifejezésre.

Welch gyorsan pénzzé tette hírnevét: menedzsment kezeli a pályafutását, saját merchöt adott ki, és zárt körű fellépéseket is vállal, amikért jelentős összegeket kap. Pólókat, pulóvereket és sapkákat árul, amelyekből már milliókat keresett. Jason Poteete, a divatmárka tulajdonosa szerint legalább 50 darab dedikált sapkát adtak el, a termékek ára 30 és 50 dollár között mozog, és eddig nagyjából 65 ezer dollárt kerestek az eladásokból.

Welch felmondott a munkahelyén, hogy teljes állásban a Hawk Tuah branddel foglalkozhasson. Közönségtalálkozót tart, ahol a rajongói közös fotókat és videókat készíthetnek vele. A PageSix szerint az eseményre 50 dollárért lehet belépőt váltani, és New Yorkban három közönségtalálkozót tart, amikért összesen 11 millió forintnak megfelelő gázsit kap.

Welch a Plan Bri Uncut podcastban mutatkozott be a rajongói előtt, ahol elmesélte, hogy egy rajongója megkereste a sapkáit áruló férfit, hogy próbálja meg rávenni a lányt, hogy köpjön bele egy üvegbe, és azt eladni neki 600 dollárért. Shaquille O’Neal tanácsolta neki, hogy vegyen fel egy profi PR-csapatot, hogy megvédje magát a kihasználóktól.

Welch ügyvédet és menedzsert fogadott, hogy segítsenek neki eligazodni a hírnév útvesztőiben. Tim Dickerson és DeArius Marlow, a Tim & Dee TV YouTube-csatorna tulajdonosai szerint a videójuk tette híressé Welchet, így jogos részesedést várnak a bevételből. Dickersonék több mint 50 szerzői jogi pert indítottak már, mert gyakran levágják a videóik vízjelét.

A TMZ információi szerint Welch hamarosan saját hollywoodi realityt is kaphat, ahol a kamerák előtt kell majd élnie az életét. Az egyeztetések és a szereplőválogatás már folyamatban van.

A Hawk Tuah-jelenséget sokan próbálták megfejteni. A Vox magazin heteroszexuális férfiakat szólaltatott meg, akik szerint a videó legvonzóbb része Welch tűpontos hangutánzása volt. Az új generációs internetes világsztárok, mint Lil Tay, Woah Vicky és Bhad Bhabie, hasonlóan botrányos kezdet után szereztek nagy követőbázist. Lil Taynek 5,3 millió, Woah Vickynek 3,7 millió, Bhad Bhabie-nek pedig 16 millió követője van az Instagramon.