Georgia kitart az EU-csatlakozás mellett: "2030-ig tagok leszünk!"

Georgia miniszterelnöke, Irakli Kobahidze kijelentette, hogy országa 2030-ig reális eséllyel csatlakozhat az Európai Unióhoz, annak ellenére, hogy az EU felfüggesztette a csatlakozási folyamatot.

Irakli Kobahidze szerint Georgia 2030-ra jobban fel lesz készülve az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mint a többi tagjelölt ország. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják a szükséges lépéseket, és bízik abban, hogy a csatlakozásuk 2030-ra valósággá válik.

Kobahidze pozitívan tekint a jövőbeli kapcsolatokra az EU-val, és kiemelte, hogy a kapcsolatok jelentős javulását várja az Egyesült Államokkal 2025-től kezdődően. A kormányfő szerint Georgia teljesen nyitott az amerikai kapcsolatok elmélyítésére, és reméli, hogy viszonzó lépéseket fognak látni. Az amerikai védelmi minisztérium azonban július 5-én bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztják az idén nyárra tervezett közös georgiai-amerikai hadgyakorlatot a stratégiai kapcsolatok felülvizsgálata miatt, ami a georgiai kormány nyugatellenes retorikájával áll összefüggésben.

Az Európai Unió tbiliszi nagykövete, Pawel Herczynski bejelentette, hogy az EU felfüggesztette Georgia uniós csatlakozási folyamatát. Az intézkedést a georgiai parlament által elfogadott, külföldi ügynökökről szóló törvény, valamint a tbiliszi kormány "Nyugat-ellenes retorikája" indokolta. Emellett az EU befagyasztotta a Georgia számára 2024-re előirányzott 30 millió eurós (11,8 milliárd forint) pénzügyi támogatást. Georgia tavaly kapta meg hivatalosan a tagjelölti státuszt az EU-tól.