Meghalt Joe Engle, az utolsó NASA pilóta, aki X–15-ös űrrepülőt vezetett

Joe Engle, az utolsó életben maradt X–15 pilóta, aki 32 évesen a legfiatalabb űrrepülős pilóta címet tudhatta magáénak, életének 92. életévében, családja körében meghalt.

Joe Engle, aki arról is híressé vált, hogy ő volt az egyik parancsnoka annak a két legénységnek, amely 1977-ben részt vett az űrsikló „Enterprise” megközelítési és leszállási tesztfeladatain, július 10-én, szerdán hunyt el Houstonban életének 92. életévében. Engle kiemelkedő karrierje során több mint 185 különböző repülőgépen repült, köztük a NASA űrrepülőgépein is.

A NASA jelentette be Engle halálát, aki az amerikai légierő nyugalmazott vezérőrnagya volt. A kansasi születésű férfi 1955-ben szerzett repülőmérnöki diplomát a Kansasi Egyetemen, Lawrence-ben, és 32 évesen választották ki a NASA űrhajósának, ezzel ő lett a legfiatalabb pilóta, aki valaha is űrhajósnak minősült.

Az űrben töltött 224 órájából az utolsót 1985 augusztusában töltötte, amikor a Discovery űrrepülőgép parancsnoka volt. Ezen a küldetésen a legénység három kereskedelmi műholdat helyezett üzembe, valamint visszaszerzett, megjavított és újra üzembe helyezett egy másik meghibásodott műholdat, amelyet egy korábbi űrsikló-küldetésen indítottak.

Vanessa Wyche, a NASA Johnson Űrközpontjának igazgatója sajtónyilatkozatában elmondta, hogy miközben Joe hatalmas veszteségét gyászolják, hálásak vagyunk az emberes űrrepülés fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásáért. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora, egykori űrhajós és amerikai szenátor, az űrügynökség sajtóközleményén keresztül azt mondta Engle-ről, hogy sosem fogja elfelejteni a széles mosolyát, a melegszívűségét és a bátorságát, és hogy mindannyiunknak hiányozni fog.

Joe Engle felesége, Jeanie egy sajtónyilatkozatban „szerető férjként, apaként és nagyapaként” jellemezte őt.

A NASA nem csak az űrhajósok és pilóták emlékét őrzi, hanem a világegyetem csodáit is folyamatosan feltárja. Legutóbbi jelentős felfedezésük a James Webb űrteleszkóp által készített lenyűgöző felvételek közzététele volt, amelyek két egymásba olvadó galaxisról, az Arp 142-ről készültek. Ezek a galaxisok, amelyeket a "Pingvin" és "Tojás" néven is emlegetnek, több mint 326 millió fényévre helyezkednek el a Földtől, és becslések szerint 100 ezer fényévre vannak egymástól. A kozmikus összefonódásuk 25-27 millió évvel ezelőtt kezdődhetett, és a szakértők szerint százmillió év múlva egyetlen galaxissá olvadhatnak össze. Mark Clampin, a NASA washingtoni központjában működő asztrofizikai részleg igazgatója szerint a Webb űrtávcső segítségével új szintre emelhetjük tudományos ismereteinket, megérthetjük a bolygók születését, a csillagok fejlődését, miközben távoli világokat is képesek vagyunk felfedezni.