Lövések zavarták meg Donald Trump választási gyűlését Pennsylvaniában

Donald Trump volt amerikai elnök pennsylvaniai Butlerben tartott szombati választási gyűlésén lövések hallatszottak, amely során a politikus vérző füléhez kapott és az emelvény mögé bukott.

Donald Trump beszédének hatodik percében történt az incidens, amikor is durránoskat lehetett hallani, és a volt elnök a füléhez kapott, majd vérezni kezdett. A republikánus elnökjelöltet testőrei gyorsan körbevették, és gyűrűjükben levezették a színpadról. Trump, mielőtt a biztonságiak elszállították volna, felemelt öklével üzent a tömeg felé. A nagygyűlésen részt vevő tízezrek tanúi lehettek a váratlan eseménynek, amely Trump utolsó nyilvános választási gyűlését zavarta meg a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.

A volt elnök szóvivője szerint Trump jól van, és a konvojai azonnal elhagyta a helyszínt. A CNN beszámolója szerint Trump végig eszméleténél volt az események során. Időközben a The Guardian azt írja, hogy a lövöldözőt lelőtték, meghalt, és rajta kívül a gyűlés egy másik résztvevője is életét vesztette, egy másik ember pedig súlyos állapotban van. Trump kampánycsapata közölte, hogy a volt elnök már biztonságban van, de a sérüléséről egyelőre nem adtak információt. Azt is hozzátették, hogy a jövőben további intézkedéseket foganatosítanak a biztonsága érdekében.

Két órával a támadás után Trump egy bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, a Truth Social-ön, ahol megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte, és részletesen leírta az érzéseit a támadás pillanatában: „Meglőttek egy lövedékkel, amely a jobb fülem felső részét szúrta át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet”. A republikánus elnökjelölt megköszönte az amerikai elnökök védelmét is ellátó Secret Service gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának. „Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekményre sor kerülhet hazánkban” – fogalmazott Trump, aki azt is megerősítette, hogy támadója meghalt. „Isten áldja Amerikát” – zárta a bejegyzést.

Az FBI merényletkísérletnek nevezte a történteket, és Kevin Rojek, az FBI pittsburghi területi irodájának vezető különleges ügynöke szerint az eseményt aktív bűnügyi helyszínként kezelik. Az ügynökség nyomozó ügynököket, bizonyítékkezelő csoportokat és más személyzetet küldött ki az ország minden részéből. A lövöldözőt egy 20 éves, a helyi Butler megye területéről származó férfiként azonosították, aki Thomas Matthew Crooks néven volt ismert, de egyéb részleteket, köztük a nevét korábban nem hozták nyilvánosságra.

A gyűlés résztvevői a zajra reagálva a földre vetették magukat, és legalább öt lövés hallatszott, mielőtt Trumpot a titkosszolgálat körbevette volna. A korábbi elnök a lövések után vérző fejjel hagyta el a színpadot, és a jobb fülén megsebesült elnök elhagyhatta a kórházat.

Az erőszakos incidensről tájékoztatták a hétvégét Delaware államban töltő Joe Biden elnököt. Számos vezető amerikai politikus, republikánus és demokrata, elítélte a történteket. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke azt írta, hogy imádkozik Donald Trumpért. Elise Stefanik arra kért mindenkit, "imádkozzon Trump elnökért, családjáért, és mindazon hazafiakért, akik ott voltak a pennsylvaniai gyűlésen". Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője közleményében azt írta, hogy a történtek rettenettel töltik el, és örömét fejezte ki, amiért Donald Trump biztonságban van. Josh Shapiro, Pennsylvania állam kormányzója elítélte a politikai erőszak minden formáját. George W. Bush korábbi elnök és felesége, gyáva támadásnak nevezve a történteket, örömüket hangoztatták, amiért Donald Trump biztonságban van, és elismerésüket fejezték ki a hatóságoknak a gyors beavatkozásért.

New York városában, ahol a Donald Trump-toronyház áll, és a korábbi elnöknek lakosztálya van, elővigyázatosságból megnövelték a rendőrség közterületi jelenlétét.

Joe Biden elnök telefonon beszélt Donald Trumppal, és Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba. Biden az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Donald Trump a szombati választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót – közölték vasárnap tanácsadói. A Truth Social nevű közösségi oldalán az esemény után Trump azt írta, hogy egy golyó sebesítette meg jobb füle felső részét.

Az MTI arra emlékeztetett, hogy hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után, és alig várja, hogy csatlakozhasson a Milwaukee-ban megrendezésre kerülő konvencióhoz, hogy őt jelöljék az Egyesült Államok 47. elnökévé.

Egy szemtanú a BBC-nek elmondta, hogy a beszéd kezdete előtt öt-hét perccel észlelték egy közeli épület tetején a fegyverest, és bár azonnal szóltak a rendőröknek, nem történt semmi. A lövésekig eltelt idő alatt a tetőn kúszó fegyveresről nem tettek semmit.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is mély megdöbbenésüket fejezték ki a történtek miatt. Mindketten közösségi oldalukon szólaltak meg, hangsúlyozva, hogy a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak, és elfogadhatatlannak nevezik a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

(MTI)

Cikkünk frissül.