Trump újra szabadon posztolhat a Facebookon és Instagramon

A Meta bejelentette, hogy feloldja Donald Trump korábban felfüggesztett Facebook és Instagram fiókjainak korlátozásait, figyelembe véve a közelgő amerikai elnökválasztásokat.

A Meta vállalat pénteki közleménye szerint azonnali hatállyal megszünteti Donald Trump közösségi média csatornáin érvényben lévő korlátozásokat. A döntés hátterében a 2024-es amerikai elnökválasztások állnak, amelyekre tekintettel a cég úgy döntött, hogy helyreállítja a volt elnök hozzáférését a platformokhoz.

A Meta hozzátette, hogy amennyiben Trump a jövőben ismét megsérti a közösségi irányelveket, akkor rövidebb, néhány napos korlátozásokra számíthat, ellentétben a korábbi hosszabb időtartamú büntetésekkel. Tavaly tavasszal Trump csak bizonyos korlátozással kapta vissza a Facebook- és Instagram-fiókjait, hogy elrettentsék a további szabályszegésektől, de most a Meta ezeket a korlátozásokat is feloldotta.

A Facebook anyacégének korábbi döntése, amely 2021-ben, a capitoliumi ostromot követően született meg, Trump közösségi média fiókjainak korlátozását rendelte el. Az intézkedés oka az volt, hogy a volt elnök bejegyzései a cég szerint további erőszakos cselekményekre buzdíthattak. Trump fiókjait azután függesztették fel 2021 elején, hogy manipulációt emlegetett a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban, majd méltatta azokat a támogatóit, akik 2021. január 6-án megostromolták az amerikai Capitoliumot.

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke egy blogbejegyzésben említette, hogy a 2021-es intézkedés egy rendkívüli helyzetre adott válasz volt, de most, a közelgő elnökválasztások fényében fontosnak tartják a szabad véleménynyilvánítás támogatását. A cég azzal indokolta a lépést, hogy az amerikai embereknek mindkét jelölt esetében azonos mértékben kell hozzáférniük az információkhoz.

Joe Biden kampányszóvivője a döntést „kapzsi és meggondolatlan”-nak nevezte, ami szerinte kockázatos a biztonságra és a demokráciára nézve, és „megafont ad egy rasszistának, aki a háztetőkről fogja kikiáltani a fehér felsőbbrendűségét és a gyűlöletét”.

Trump és támogatói már régóta vádolják azzal a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy moderációs szabályaik szándékosan elhallgattatják a konzervatív hangokat, és a republikánus elnökválasztási jelölt továbbra is keményen üzenget a cég vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek. Annak ellenére, hogy Twitter fiókját már korábban visszakapta, Trump elsődleges kommunikációs platformja nem a nagy közösségi cégek termékei között van, hanem az általa létrehozott Truth Social nevű platformon kommunikál.

A Meta friss közleményében azt írta, hogy az elnökválasztási jelöltekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint összes felhasználójukra, „beleértve azokat az irányelveket is, amelyek célja a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való buzdítás megakadályozása”. Trump metás fiókjainak összesen hatvanmillió követője van, és bár a Twitter és a Meta platformjai után visszaállították a fiókjait, posztolni korábban nem lehetett róluk.

Donald Trump kritikusai és az online biztonságot védők aggodalmukat fejezték ki, hogy Trump visszatérése a félretájékoztatás és az erőszakra való felbujtás növekedéséhez vezethet. A Biden-kampány pénteken közleményben ítélte el Meta döntését, mondván, hogy ez egy „kapzsi, meggondolatlan döntés”, amely „közvetlen támadást jelent a biztonságunk és a demokráciánk ellen”.

A Meta platformok mellett más nagy közösségi médiavállalatok is kitiltották Trumpot a január 6-i támadás körüli online tevékenysége miatt, köztük a Twitter (ma már X), a Snapchat és a YouTube. A volt elnök tavaly a céget 2022-ben megvásárló Elon Musk döntése nyomán visszakerülhetett az X-re, bár a volt elnök még nem tweetelt. Trump 2023 márciusában tért vissza a YouTube-ra, a Snapchatről továbbra is ki van tiltva. Az exelnök 2022 elején megalapította saját közösségi hálózatát, a Truth Social-t.

Donald Trump a közösségi média platformokon elsősorban kampányinformációkat, Joe Biden jelenlegi demokrata elnök elleni támadásokat és mémeket oszt meg. A volt elnök a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget is célba vette, aki szerinte börtönbe kerülne, ha Trump újra elnök lenne. Trump és Zuckerberg viszálya az első ciklusban kezdődött, és akkor tetőzött, amikor a capitoliumi zavargások után az elnököt ideiglenesen kitiltották a Meta közösségi portáljairól. Trump a "választási csalókat" is fenyegette, és kijelentette, hogy ha újra ő lesz az elnök, akkor „soha nem tapasztalt szinten fogjuk üldözni a választási csalókat, akik hosszú időre börtönbe kerülnek”.