Új üzletet nyit a Balázs Kicks a Westendben

A Westend bevásárlóközpontban szombaton szokatlanul nagy tömeg gyűlt össze, ami a Balázs Kicks új üzletének nyitása körül kialakult izgalomnak volt köszönhető. Egy TikTok kommentelő szerint a látvány, amint a rajongók egy bezárt ajtót néznek a Balázs Kicks felirattal, a "normális világban elképzelhetetlen" tömegjelenetet idézett elő.

A Balázs Kicks nem csupán egy cipőbolt, hanem egyfajta életérzést is képvisel, amit Pachert Balázs tulajdonos is hangsúlyoz. A márka tavaly 1,5 milliárd forintos forgalmat ért el, ami jelzi a népszerűségét. A Tisza cipővel ellentétben, amelynek mindössze néhány ezer követője van a TikTokon, a Balázs Kicks jelentős követőtáborral rendelkezik ezen a platformon.

A Balázs Kicks sikerének egyik kulcsa lehet, hogy több mint egyszerű cipőüzletként pozicionálja magát, és olyan kulturális jelenségekhez is kötődik, mint például Szijjártó Péter "Készpénz. Mindig." szállóigéje. Ezenfelül a fiatalos banki ajánlatok, mint például a 14-25 éveseknek szánt Yelloo bankszámla, Balázs Kicks-utalványokat is kínálnak, amivel tovább erősítik a márka fiatalok körében való vonzerejét.

A nyitásra közel kétszáz, javarészt tini érkezett, és voltak, akik már reggel óta, sőt előző este óta sorban álltak. A nyitás előtt fél órával az üzlet előtti részen már mozdulni sem lehetett, és a szervezők szalagokkal választották el a várakozókat a többi vásárlótól. A helyszínen sok szülő is beállt a sorba, akik a tizenéves gyerekeiket kísérték el a Z generáció talán legnagyobb közösségi élményére.

A hangulat arra hasonlított a leginkább, amikor hosszú évekkel ezelőtt az új iPhone-okra voltak képesek az emberek hosszú órákat, sőt, olykor napokat várni az üzletek előtt. Az üzletbe harmadikként érkező srác egy több mint 40 ezer forintos Nike Air Force 1 Triple White cipőt kapott, de a több mint százezres 4-es Yellow Thunder Jordanről lemaradt. Az első nyolcvan ember ingyen kapott egy energiaitalt is.

A tömeg az utolsó fél órában már ötpercenként skandálta, hogy „nyisd ki”, de ennek ellenére szinte semmilyen dulakodás nem alakult ki a sorban. A biztonsági őrök rendszeresen figyelmeztették a vásárlókat, hogy haladjanak a kialakított folyosó sorhoz távol eső oldalán, hogy ne alakuljon ki dugó, de a nyitás pillanatában így is beállt a tömeg. A rácsok felemelkedésekor hatalmas ordítozás kezdődött, de a fiatalok akkor sikítottak a legjobban, amikor megjelent az üzlet ajtajában Pachert Balázs.

A sorban várakozó fiatalok az ingyen osztogatott cipők és egyéb akciók ellenére sem lettek mérgesek, amikor egyes későn érkezők szabálytalanul, a szalagon átbújva beálltak a sor első részére, sokan csak nevettek rajta. A fiatalok általában a telefonjukat nézték és TikTokoztak, vagy egymás cipőjét pásztázták. Az alkalomra szándékosan egy Lidl antisneakert vettem fel, amit jó páran megmosolyogtak.

Pachert Balázs az elmúlt egy évben alaposan beszivárgott a mainstreambe, feltűnt az RTL-es Cápák közöttben, majd interjút készített Szijjártó Péterrel, Magyar Péterrel és MC Istivel is. A rajongókat arról kérdeztem, hogy mennyire zavarja őket, hogy Balázs ilyen látványosan elkezdett nyitni a boomerek felé. Többen azt mondták, hogy nem zavarja őket, inkább örülnek neki, de az említett sneaker tourok közül egyértelműen az MC Isti trashtartalomgyártóval készített beszélgetés tetszett nekik a legjobban. A helyszínen egyébként nem hemzsegtek a celebek, egyedül a TV2-es Kőzgazdag fiatalokban is feltűnő PSG Ogli jelent meg.

A cikk szerint tehát a Balázs Kicks új üzlete a Westendben nem csupán egy újabb bolt megnyitását jelenti, hanem egy olyan jelenség része, amely jelentős hatással van a fiatalok kultúrájára és vásárlási szokásaira. A BALÁZSKICKS a tavalyi évet nettó 1 milliárd 517,7 millió forintos nettó bevétellel és 146,2 millió forintos adózott eredménnyel zárta, Pachert Balázs pedig 163 millió forintos osztalék kivételéről döntött. Érdemes megjegyezni, hogy 2022-ben nettó 933,7 milliós értékesítés mellett 92,6 millió forintos adózott eredmény jött össze. A céget Pachert Balázs 2021 novemberében alapította, három nappal 19. születésnapja után, 3 millió forint jegyzett tőkével.