„Hiábavaló erőfeszítés” Ukrajnába küldeni az amerikai precíziós fegyvereket?

Az orosz elektronikus hadviselés hatástalanította az Egyesült Államokból érkező precíziós rakétákat Ukrajnában, a Wall Street Journal értesülései szerint. Az Excalibur típusú fegyvereket, amelyeket korábban csodafegyverként jellemeztek, a frontra kerülésük után nem sokkal vissza kellett hívni.

Az Egyesült Államok által szállított GPS irányítású M982 Excalibur rakéták 2022-ben érkeztek Ukrajnába, ahol az orosz elektronikai hadviselés gyorsan hatástalanná tette őket. Az ukrán tisztek szerint egyes darabokat már hadba állításuk után pár évvel vissza kellett vonni a harctérről.

Az orosz hadsereg képes volt hamis koordinátákat adni a lövedékeknek, vagy kikapcsolni a gyújtószerkezetüket, így a becsapódás után nem robbantak fel. A szovjetek már az 1980-as években elkezdték fejleszteni az elektronikus hadviselésüket, válaszul az Egyesült Államok precíziós, irányított rakétáinak kifejlesztésére. William LaPlante, védelmi miniszterhelyettes szerint az oroszok nagyon jók lettek az irányított fegyverek zavarásában.

Nem csak az Excalibur rakéták váltak hatástalanná az orosz elektronikus hadviselés következtében. A Boeing és a svéd Saab által fejlesztett földi indítású kis átmérőjű bombák (GLSDB), valamint a GMLRS-rakéták is pontatlanná váltak az orosz ellentámadások miatt, és ezeket is kivonták a harcmezőről.

A Kreml többször kijelentette, hogy egyik nyugati rendszer sem akadályozhatja meg őket a győzelemben, és az ilyen fegyverek Ukrajnába szállítását „hiábavaló erőfeszítésnek” nevezte. Az orosz–ukrán háború eseményeit továbbra is figyelemmel kísérjük.