Alec Baldwin ellen ejtették a vádat

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját Alec Baldwin filmszínész ellen, aki egy 2021-es westernfilm forgatásán történt tragikus események miatt került a hatóságok látókörébe.

A tragédia során Halyna Hutchins operatőr életét vesztette, miután Alec Baldwin kezében lévő fegyver elsült. A bírósági eljárás a 2021. októberében történtek miatt indult, amikor a Rust című film felvételei során az új-mexikói helyszínen a fegyver véletlenül elsült. Baldwin azt állította, hogy nem húzta meg a ravaszt, a fegyver magától sült el, és a nyomozás során az is kérdésessé vált, hogy miért volt éles lőszer a fegyverben.

Az első vádemelés 2023 januárjában történt, amikor Baldwin mellett a film fegyvermestere, Hannah Guttierez Reed ellen is eljárás indult. Baldwin ártatlannak vallotta magát, és a fegyvermester 2023 márciusában 18 hónap börtönre ítéltetett.

A második vádemelés idén januárban történt, és Baldwin ismét ártatlannak mondta magát. A tárgyalás a hét elején kezdődött, és eredetileg 9 napig tartott volna, de a bíró döntése lezárta az eljárást. Könnyekben tört ki Alec Baldwin, amikor a bíró bejelentette az ügy ejtését, majd megölelte a szintén zokogó feleségét.

A Santa Fe-beli bíróság pénteki ülésén Mary Marlowe Sommer bíró bejelentette, hogy a vádeljárást megszüntetik. A védelem beadványában azt állította, hogy az ügyészség visszatartott bizonyos bizonyítékokat, köztük éles lőszerekről szóló információt, amit egy volt rendőrtiszt juttatott el a hatóságokhoz. A bíró a tárgyalást berekesztette, az esküdteket hazaküldte, és meghallgatást rendelt el. Az ügyész és a védelem érveinek meghallgatása után a bíró elfogultságot állapított meg, ami alapján a vádat ejtették, és az ügyben nem emelhető újra vád Baldwin ellen.

Kari Morrisey ügyész csalódottságát fejezte ki a döntés hallatán, de elismerte, hogy a bírói határozatot el kell fogadnia. A bíró szerint az ügyészség szándékosan és akaratlagosan tartotta vissza az információt. A pénteki tárgyalási napon a bíró több órán keresztül tanúkat hallgatott meg a bizonyíték visszatartásával kapcsolatban, és úgy ítélte meg, hogy az ügyészeknek kötelessége lett volna az információ átadása a védelemnek.

A jogi eljárás több éven át húzódott, és a bírói döntés lezárta a két vádemelésből álló hosszú pereskedést. Az ügy egyik kulcskérdése az volt, hogyan került éles lőszer a forgatásra. A színész ügyvédei azt állították, a rendőrség és az ügyészség olyan bizonyítékot – egy doboz töltényt – rejtett el, amely összefüggésbe hozható a lövöldözéssel. Az ügyészség azzal érvelt, hogy a lőszerek nem egyeztek a Rust forgatásán talált töltényekkel.