Echo Nyári Akadémia a Károlyi-kastélyban

A zene szerelmesei számára különleges élményt kínál a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, ahol 2024. július 14. és 21. között rendezik meg a kilencedik Echo Nyári Akadémiát. A művészek és az érdeklődők családias légkörben élvezhetik a mesterkurzusokat és a koncerteket.

A muzsikusok számára a kastélyban való gyakorlás különleges élményt jelent, hiszen a nagy terek és az öt méteres belmagasság lehetővé teszi számukra, hogy több légköbméterben gyakoroljanak, ami fokozza az akusztikai érzékenységet. Fülei Balázs zongoraművész, az akadémia alapító művészeti vezetője szerint ez az akusztikai környezet rendkívül üdítő a lélek számára.

A zenészek a felkészülési időt gyakran úgy töltik, hogy elképzelik, milyen lesz majd a koncertteremben játszani, ahol korlátozott idejük van a terempróbára. Az akadémia keretében a látogatók is részesei lehetnek ennek az akusztikai élménynek, hiszen meghirdetett koncertek és spontán zenélések várják őket.

Július 19-én este egy különleges, meditatív hangulatú koncertre kerül sor, ahol Szalai András cimbalomművész és Fülei Balázs zongoraművész Liszt Ferenc kései műveiből adnak elő cimbalom-zongora átdolgozásokat. A koncert különlegessége, hogy a darabokat megszakítás nélkül, nagy csöndekkel tarkítva, minimális fényviszonyok mellett adják elő.

A Zeneakadémia kamarazene tanszékének vezetőjeként Fülei Balázs hangsúlyozza, hogy egy zeneakadémia hírnevét nem a vezetőség vagy a tanári kar, hanem a hallgatók alakítják. A Zeneakadémiát ért kritikák ellenére úgy véli, hogy a közösségi média által formált beszédkörnyezet változásai miatt az intézménynek több információt kellene megosztania a munkájáról.

Aki pedig szeretne többet megtudni az Echo Nyári Akadémiáról vagy Fülei Balázs gondolatairól, az meghallgathatja az Index Kulturális podcastjának adását.