A mesterséges édesítőszerek környezeti hatásai

Az emberi szervezet által le nem bontott szukralóz mesterséges édesítőszer becsapja a vízi mikroorganizmusokat, ami zavarokat okozhat a biológiai egyensúlyban.

A Floridai Egyetem tengerkutató laboratóriumának kutatói szerint a szukralóz, egy mesterséges édesítőszer, kimutatható a talajból és a vizekből, és aggodalomra ad okot a környezeti hatásaival kapcsolatban. A szukralóz, más néven E955, egy széles körben használt édesítőszer, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, és nem károsítja a fogakat. Azonban a szukralóz-6-acetát, egy szennyeződésként jelen lévő származék, genetikai károsodást okozhat a DNS molekulákban. Kísérleti egerek esetében a székletben található szukralóz-6-acetát aránya az emésztőrendszeri folyamatok következtében akár 10 százalékra is emelkedhet.

Az emberi szervezet nem képes lebontani a szukralózt, amely így elenyésző kalóriát jelent. A szukralóz rendkívül stabil molekula, amelyet a szennyvíztisztítók sem tudnak kiszűrni, ezáltal bekerül az élő vizekbe és az ivóvízbe is.

Tracey Schafer, a Floridai Egyetem kutatója szerint a szukralóz ellenálló tulajdonságai miatt sok mikroorganizmus sem képes lebontani, ami felveti a kérdést, hogy milyen hatással van a környezetre és a mikrobiális életközösségekre.

Édes vízi élet

A kutatócsoport, melynek Amelia Westmoreland a fő szerzője, azt vizsgálta, hogy a szukralóz hogyan befolyásolja a tengeri tápláléklánc alján elhelyezkedő, fotoszintetizáló szervezeteket, mint például a cianobaktériumokat, kovamoszatokat és algákat. A talaj- és tengervízből származó minták, valamint a kontrollminták vizsgálata során kiderült, hogy az édesítőszer jelenléte összességében csökkentette a mikroorganizmusok számát. Az édesvízi cianobaktériumok eleinte felélénkültek a szukralóz hatására, de a tengeri baktériumok populációja egy gyors növekedés után összeomlott.

Westmoreland szerint az édesítőszer egyik fő veszélye, hogy felboríthatja a biológiai egyensúlyt, ami vagy a kovamoszatok kihalásához, vagy túlszaporodásához vezethet.

A kutatók terveik szerint folytatni kívánják a mesterséges édesítőszerek vízi életre gyakorolt hatásainak vizsgálatát.