Az új liget pavilon és az elveszés pillanatának varázsa

Budapest második kerületének külső részén egy új pavilon épült, amelyet a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem tervezett, és amely a kezdeti elképzeléseket jelentősen túlszárnyalta.

A projekt a PLANT – Atelier Peter Kis által tervezett Gyarmati Dezső Uszoda szomszédságában valósult meg, ahol az Újirány csoport végezte el a tájépítészeti tervezést. A területen sportpályák átszervezése mellett egy új sportklubházat is kialakítottak, valamint a ligetet életre keltő központi pavilonépületet építették fel.

A pavilon tervezése során a tervezők a vendéglátás igényére is reagáltak, és egy zárt rendezvénytérrel is bővítették a funkciókat. Az épület szerkezete egy szabálytalan sokszög-gyűrű alaprajzú monolit vasbeton födémlemezből áll, amelyet három külső homlokzati vasbeton merevítőfal és acél oszlopok tartanak.

Az épület anyaghasználata változatos: a vasbeton fal- és födémszerkezetek színezettek, néhol fa zsaluzatos, máshol sima felületűek. Az üvegszerkezetek víztiszta és festett felületekkel váltakoznak, miközben egy egységes grafikai motívum köti össze az összképet.

A pavilon kialakítása lehetővé teszi, hogy bármely irányból szabadon átjárható és átlátható legyen, így vonzza magához a ligetbe érkezőket. A belső kert pedig teret ad az elveszés pillanatának megélésére.