A NASA a SpaceX segítségét is igénybe veheti az űrhajósok hazahozatalához

A Boeing Starliner űrhajójának problémái miatt a NASA szükség esetén a SpaceX űrhajóját is bevetheti, hogy hazahozza az ISS-en rekedt két asztronautát, Sunita „Suni” Williams-t és Barry „Butch” Wilmore-t.

Június 5-én indult útnak a Boeing Starliner űrhajója, amelynek fedélzetén a két tesztpilóta, Williams és Wilmore tartózkodott. A tervek szerint csak rövid időt töltöttek volna az ISS-en, azonban már az odaút során több probléma is felmerült, többek között héliumszivárgás és manőverező hajtóművek, valamint szelepek meghibásodása. Emiatt felvetődött, hogy akár hónapokig is kénytelenek lehetnek az űrállomáson maradni. A NASA és a Boeing nem kíván kockáztatni, és biztosra akar menni az asztronauták biztonságos visszatérése érdekében.

A legénység jelenlegi helyzete bizonytalan, és a LeoLabs űrszemét-megfigyelő cég adatai szerint egy működésképtelen orosz műhold törmeléke is veszélyeztette az ISS biztonságát, ami miatt az ott tartózkodó kilenc űrhajósnak menedéket kellett keresnie a kapszulákban. Williams és Wilmore a Starliner űrhajóban várakozott, amelynek visszatérési képességében a gyártó és a NASA nem teljesen biztos.

A Boeing és a SpaceX egyaránt szerződést kötött az amerikai kormánnyal az űrhajósok szállítására, de míg a Boeing csak évekkel később tudott működő kapszulát előállítani, a SpaceX már 2020 óta sikeresen végzi a Crew Dragon űrhajókkal a legénység szállítását az űrbe.

A NASA egyik tisztviselője, Steve Stich szerint jelenleg nem tervezik SpaceX űrhajó küldését a két asztronauta kimenekítésére, és bíznak a Starliner sikerében. Stich hozzátette, hogy a program előnye, hogy két különböző rendszer áll rendelkezésre a legénység visszatérésére, ami több időt biztosít a helyzet átgondolására és a szükséges döntések meghozatalára.

A mérnökök jelenleg azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az öt hibás fúvóka működését, amelyek közül négy a júniusi dokkoláskor részben már helyreállt, de még mindig nem működnek megfelelően. Összesen 28 ilyen hajtómű található a Starliner űrhajón, amelyek nem játszanak közvetlen fékező szerepet a visszatérés során, de segítenek a kapszula irányban tartásában.

Williams és Wilmore hozzáállása pozitív, és úgy nyilatkoznak, hogy az új űrhajók tesztelése során gyakran adódnak ilyen helyzetek, bár a SpaceX kísérletei során nem tapasztaltak hasonló problémákat. Mindazonáltal jól érzik magukat az ISS-en, és nem panaszkodnak, hogy még néhány hetet az űrben kell tölteniük.