A Magyar Táncművészeti Egyetem válasza Novák Ferenc Tata nyilatkozatára

A Magyar Táncművészeti Egyetem reagált Novák Ferenc Tata Kossuth-díjas koreográfus nyilatkozatára, amelyben az oktatásban az általános műveltség színvonalának erősítését és a nyelvtudás szükségességének megfontolását sürgette. Az intézmény szerint azonban éppen ellenkező lépéseket tettek, és kiemelt figyelmet fordítanak a nyelvtudás fontosságára.

Novák Ferenc Tata a társulatok anyagi nehézségei miatt kialakult helyzet kapcsán szólította fel a támogatásban részesülő egyesületeket, hogy ne fogadják el a megszűnés szélén álló helyzetet. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetemnek is üzent, hangsúlyozva az általános műveltség és a nyelvtudás fontosságát az oktatásban.

Az egyetem válaszában kiemelte, hogy a koronavírus-járvány idején kialakított „nyelvvizsgamoratórium” kapcsán a jogszabályi követelményeknek megfelelően jártak el, és a nyelvvizsga hiányában is ki kellett adniuk a diplomákat. A felsőoktatási törvény módosítása után az intézményeknek lehetőségük nyílt saját nyelvi követelmények megállapítására, amit a Magyar Táncművészeti Egyetem is megtett, nyelvi kritériumvizsgát állapítva meg kimeneti követelményként.

Az egyetem ingyenes angol nyelvi kurzusokat biztosít a hallgatóknak, és a Nádasi Ferenc Gimnázium tanulói is ugyanazokat az érettségi követelményeket teljesítik, mint más magyarországi nyolcosztályos gimnáziumokban, jó kompetenciamérési eredményekkel. A táncművész szakon a kreditrendszerben a hallgatók körülbelül egyharmadát teszik ki az elméleti tárgyak, amelyek a művelődéstörténet, tánc- és zenetörténet, valamint társadalmi kérdésekkel foglalkoznak.

A táncos és próbavezető alapszakon a hallgatók pedagógiai és pszichológiai tanulmányokat is végeznek, így a táncanyag mellett felkészülnek az alkalmazott tánc területeire is. Az egyetem vezetői, mesterei és óraadó oktatói a hazai művészeti élet elismert szereplői, akiknek általános műveltsége kiemelkedő, és ezt az oktatás során át is adják.

Novák Ferenc Tata felvetése a független színházak támogatásával kapcsolatban is támogatásra méltó, hiszen az egyetem számára is fontosak ezek az intézmények, és elkötelezettek a hazai kulturális élet sokszínűsége mellett. Az egyetem kijelentette, hogy mindent megtett és a jövőben is megtesz a hallgatók, a jövő táncművészeinek magas szintű képzéséért.