Budapest, ahogy csak úgy van

Az utcafotózás műfaja az utóbbi időben vált igazán népszerűvé, a közösségi médiában pedig a jó és rossz képek közötti határ gyakran elmosódik. A Budapest Street Photography Collective (BPSPC) fényképei azonban egy másik oldalát mutatják meg a városnak, ahol a különböző korosztályok és háttérrel rendelkező alkotók egyedi látásmódja révén Budapest életre kel.

A BPSPC tagjai közötti korbeli és háttérbeli különbségek ellenére is sikerült egy olyan albumot létrehozniuk, amely nem törekszik Budapest meghatározására, sem a várossal való viszonyunk megváltoztatására. Zubreczki Dávid építészeti szakíró szerint az album célja, hogy bemutassa Budapestet, ahogy az egyszerűen csak létezik és él. Az utcafotózás spontaneitása és a város állandó változása miatt a fotósoknak különleges kihívásokkal kellett szembenézniük, amikor a város sokszínűségét próbálták megörökíteni.

A kötet előszava szerint a város egy filmhez hasonlítható, és az album egyfajta előzetesként szolgál, amely kedvet csinál Budapesthez, miközben hűen tükrözi a város hangulatát. A könyvben található fotók egy része már a megjelenés pillanatában is történelmi emléket őriz, míg más felvételek időtlennek tűnnek, mintha évtizedekkel korábban készültek volna.

A kötet nem csak a városképet, hanem a kor szellemét is megörökíti, beleértve azt is, hogy napjainkban hogyan viszonyulunk a fényképezéshez, és mennyire vagyunk hajlandóak engedély nélkül modellt állni egy képhez. Az internet és a mesterséges intelligencia korában a fényképezés gyökeresen megváltozott, de a BPSPC munkái azt az üzenetet közvetítik, hogy a valóság megörökítése továbbra is fontos marad.

A BPSPC 2024-es tagjai között olyan alkotók találhatók, mint Bódis Krisztián, Chripkó Lili, Erdős Dénes, Juhász Jácint, Neményi Márton, Rácz Dominika, Soós Bertalan és Szabó Bálint, akik elismerik korábbi tagok, mint Bedynski Krisztián, Mónus Márton, Szalai Imre, Tálas Achim, Temesi Ádám és Varga Benedek hozzájárulását is.

A Budapest Street fotóalbum a nagyobb könyvesboltokban és a BOOK kiadó weboldalán keresztül szerezhető be, valamint a Fotoplus fotósboltban is kapható.